Met dikke trui op zoek naar innovaties op energiemarkt: ‘Voorlopig zitten we er nog warmpjes bij’

Interview
Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Ondernemer André van Luijk (43) uit Capelle aan den IJssel sorteert een paar jaar voor. ‘Een bedrijf dat ik volg, zet binnenkort een batterij met een inkoop-algoritme in de markt.’
Hendrina de Graaf
vrijdag 28 oktober 2022 om 16:04 aangepast 12:59
Capelle aan den IJssel - ‘Het huishoudboekje van’
André van Luijk.
Foto Bas Czerwinski
Capelle aan den IJssel - ‘Het huishoudboekje van’ André van Luijk. Foto Bas Czerwinski beeld Bas Czerwinski

Ons huis is een omgebouwde dubbele kleuterschool. De gymzaal deelden de kleuterklassen. Toen het huidige basisonderwijs zijn vorm kreeg, kregen de lokalen een nieuwe bestemming. Zo werd het gebruikt door een kerk, zat er een bibliotheek en wereldwinkel in en was het tijdelijk een antikraakpand voor zzp’ers.  

Wij kochten het gebouw in 2017 en trokken in 2018 in het pand. Mensen zeiden tegen me: ‘Jaren klussen, dat kun je je gezin toch niet aandoen?’ Maar zelf jaren klussen en daardoor tijd en energie inleveren op mijn bedrijven of gezin, was ik helemaal niet van plan. Als je een nieuwbouwhuis koopt, ga je toch ook niet zelf metselen? Wij namen een aannemer in de arm die in een half jaar tijd de school omtoverde tot onze huidige woning. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelfstandig ondernemerschap is leren balanceren: 'De klant is koning, maar de zzp'er is minister-president'

Toen Marthe Walter (30) zes jaar geleden zzp'er werd, wist zij niet goed waar ze aan begon. Dat is nu wel anders. Ze schreef er een boek over.

Afbeelding

Zo houd je je voornemens voor een gezonder eetpatroon wél vol

Ga niet rigoureus en streng diëten, maar probeer je eetpatroon stapje voor stapje te verbeteren. Drie tips van voedingsdeskundige Anke Kalisvaart om je goede voornemens langer vol te houden.

Afbeelding

Hoe maak je een goede risotto? Het verhaal van liefde, aandacht en creativiteit

Rijst en pasta mogen misschien over tafel gaan als snelle smaakdragers, voor risotto geldt een ander verhaal. De Italiaanse hap voor fijnproevers komt nauwkeurig. We vroegen het de meesters in Beesd.

Afbeelding

Hoe gaat Marcel om met geld? 'Ik heb 25.000 euro geleend om mijn praktijk te starten'

Dé manier om slim met geld om te gaan, bestaat niet. Iedereen doet het anders en daarvan kunnen we leren. Vandaag vertelt fysiotherapeut Marcel Pool. Hij houdt van kwaliteit. Dat mag volgens hem best wat kosten.

Afbeelding

Hoe onthoud je het beste al je wachtwoorden? 'Het is veiliger om ze in een schriftje te schrijven'

Dat het niet zo verstandig is je wachtwoorden op een excel-bestandje op je computer te zetten, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar waar laat je ze wel nu ook een online kluis kwetsbaar blijkt te zijn?

Afbeelding

Gooi restjes niet weg, maar kook ermee. En de diepvriezer is je beste vriend

Wereldwijd verspillen we iedere seconde 79 ton voedsel. Het kookboek Kook je koelkast leeg van Too good to go belooft dat in jouw huishouden geen kliekjes meer in de kliko verdwijnen.