De Santana-appel geniet een klein maar dankbaar publiek

Achtergrond
Aardappels, uien en bieten, ze hadden een slechte zomer. De hitte en droogte hebben hun tol geëist. Toch zijn niet alle boeren in last, want het regende de afgelopen weken wel appels. Boer Marije Ilbrink plukte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, de Santana incluis.
Marco Bosmans
zaterdag 24 september 2022 om 04:23 aangepast 07:28
Het echtpaar Ilbrink in de boomgaard.
Het echtpaar Ilbrink in de boomgaard. beeld Marco Bosmans

Feitelijk ben ik op deze eerste (echte) herfstdag al rijkelijk laat met een verhaal over de appeloogst, want de meeste gingen al in augustus van hun stokje. Maar het is mij niet te doen om de oogst. Nee, het is de Santana die mij al jaren fascineert. Behept met een hooikoortsallergie proest ik mij vaak door het voorjaar en moet ik in het najaar appels aan mij voorbij laten gaan. 

Ze geven me de kriebels, namelijk. Behalve ... Santana!
Het ras geniet een klein en dankbaar publiek van ‘beperkten’ en een nog kleinere naamsbekendheid, terwijl dit appeltje toch al bijna een halve eeuw bestaat. Een spontane kruising met onder meer Elstar leverde in de jaren zeventig een nieuw, fris ras op, al zou het nog tot 2006 duren voordat de eerste Sant..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelfstandig ondernemerschap is leren balanceren: 'De klant is koning, maar de zzp'er is minister-president'

Toen Marthe Walter (30) zes jaar geleden zzp'er werd, wist zij niet goed waar ze aan begon. Dat is nu wel anders. Ze schreef er een boek over.

Afbeelding

Zo houd je je voornemens voor een gezonder eetpatroon wél vol

Ga niet rigoureus en streng diëten, maar probeer je eetpatroon stapje voor stapje te verbeteren. Drie tips van voedingsdeskundige Anke Kalisvaart om je goede voornemens langer vol te houden.

Afbeelding

Hoe maak je een goede risotto? Het verhaal van liefde, aandacht en creativiteit

Rijst en pasta mogen misschien over tafel gaan als snelle smaakdragers, voor risotto geldt een ander verhaal. De Italiaanse hap voor fijnproevers komt nauwkeurig. We vroegen het de meesters in Beesd.

Afbeelding

Hoe gaat Marcel om met geld? 'Ik heb 25.000 euro geleend om mijn praktijk te starten'

Dé manier om slim met geld om te gaan, bestaat niet. Iedereen doet het anders en daarvan kunnen we leren. Vandaag vertelt fysiotherapeut Marcel Pool. Hij houdt van kwaliteit. Dat mag volgens hem best wat kosten.

Afbeelding

Hoe onthoud je het beste al je wachtwoorden? 'Het is veiliger om ze in een schriftje te schrijven'

Dat het niet zo verstandig is je wachtwoorden op een excel-bestandje op je computer te zetten, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar waar laat je ze wel nu ook een online kluis kwetsbaar blijkt te zijn?

Afbeelding

Gooi restjes niet weg, maar kook ermee. En de diepvriezer is je beste vriend

Wereldwijd verspillen we iedere seconde 79 ton voedsel. Het kookboek Kook je koelkast leeg van Too good to go belooft dat in jouw huishouden geen kliekjes meer in de kliko verdwijnen.