De Santana-appel geniet een klein maar dankbaar publiek

Achtergrond
Aardappels, uien en bieten, ze hadden een slechte zomer. De hitte en droogte hebben hun tol geëist. Toch zijn niet alle boeren in last, want het regende de afgelopen weken wel appels. Boer Marije Ilbrink plukte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, de Santana incluis.
Marco Bosmans
zaterdag 24 september 2022 om 04:23 aangepast 07:28
Het echtpaar Ilbrink in de boomgaard.
Het echtpaar Ilbrink in de boomgaard. beeld Marco Bosmans

Feitelijk ben ik op deze eerste (echte) herfstdag al rijkelijk laat met een verhaal over de appeloogst, want de meeste gingen al in augustus van hun stokje. Maar het is mij niet te doen om de oogst. Nee, het is de Santana die mij al jaren fascineert. Behept met een hooikoortsallergie proest ik mij vaak door het voorjaar en moet ik in het najaar appels aan mij voorbij laten gaan. 

Ze geven me de kriebels, namelijk. Behalve ... Santana!
Het ras geniet een klein en dankbaar publiek van ‘beperkten’ en een nog kleinere naamsbekendheid, terwijl dit appeltje toch al bijna een halve eeuw bestaat. Een spontane kruising met onder meer Elstar leverde in de jaren zeventig een nieuw, fris ras op, al zou het nog tot 2006 duren voordat de eerste Sant..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luuk ‘zag zijn geld door de kieren wegstromen’ en maakt zijn huis nu zo duurzaam mogelijk

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Luuk blogt sinds 2013 over het verduurzamen van zijn huis.

Afbeelding

Hoe kun je zelf je eigen huis isoleren? ‘Dat levert een enorme besparing op’

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: wat kun je zelf doen aan de isolatie in je huis?

Afbeelding

Met een glimlach verkocht mijn opa vlees met water, want dat kostte een dubbeltje meer

De opa van Rinke Verkerk dacht dat we allemaal de sociaaleconomische ladder konden beklimmen zonder dat het ten koste van gemoedelijkheid en de natuur zou gaan. ‘De wereld is er echter niet mooier op geworden’.

Afbeelding

Stampotten zijn tijdloos en niet te verpesten. ‘De kleine toevoegingen maken het verschil’

Stamp- en stoofpotjes mogen misschien wat ouderwets klinken, ze zijn enorm populair geworden onder jongere generaties. De schrijvers van het boek Oma’s stamp- & stoofpotjes hebben vijftig stampotrecepten gebundeld.

Afbeelding

Koffiedrinken uit een kartonnen beker of een mok: wat is beter voor het milieu?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: koffie uit een kartonnen beker of een mok?

Afbeelding

‘Ik kan mijn beademing niet uitzetten.’ De energierekening komt voor Nicole extra hard aan

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? De gestegen energiekosten leveren spanning op bij Nicole Tromp (46) uit Huissen.