Landbouweconoom Cor Pierik: ‘10 cent meer voor een liter melk zou een boer al 100.000 euro extra per jaar opleveren’

Achtergrond
Voor veel boeren is de stikstofcrisis de druppel die de emmer doet overlopen. Al jaren gaan zij gebukt onder steeds veranderende overheidswetgeving, op eigen kosten. In vier afleveringen bespreekt Maurice van der Spek de reis die hij de afgelopen jaren door de voedselsector maakte. Hij vraagt zich af hoe we de boeren als samenleving waarderen: hoeveel verdient een boer nu precies, en is dat genoeg?
Maurice van der Spek
vrijdag 19 augustus 2022 om 18:33
Cor Pierik is ook veehouder. 'Het is net iets meer dan een hobby.’
Cor Pierik is ook veehouder. 'Het is net iets meer dan een hobby.’ beeld Dick Vos

Cor Pierik is landbouweconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). En boer. ‘Vannacht is het 85e lammetje geboren’, vertelt hij. Met het ene been in de cijfers en het andere in de blubber schetst Cor Pierik in deze derde aflevering hoe boeren steeds minder worden gewaardeerd voor hun werk.

Met zo’n 1100 werkplekken in Den Haag en 800 in Heerlen is het CBS een organisatie van formaat. Een hele hoop mensen, maar niet allemaal met zo’n nauwe betrokkenheid bij hun werkveld als Pierik: ‘Toen de boerderij, die al zes generaties in de familie was, twintig jaar geleden vrij kwam, hebben we onze kans gegrepen. Nu ben ik ook veehouder. Het is net iets meer dan een hobby.’

toegevoegde waarde

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Soraya Koendjbiharie: ‘Ik verdeel mijn inkomen over vijftien spaarpotjes’

Soraya Koendjbiharie verdeelt haar inkomsten over drie rekeningen. Niet uit zuinigheid, maar om een comfortabel leven te leiden. ‘Dankzij deze buffer heb ik nul financiële stress.’

Afbeelding

Luuk ‘zag zijn geld door de kieren wegstromen’ en maakt zijn huis nu zo duurzaam mogelijk

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Luuk blogt sinds 2013 over het verduurzamen van zijn huis.

Afbeelding

Hoe kun je zelf je eigen huis isoleren? ‘Dat levert een enorme besparing op’

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: wat kun je zelf doen aan de isolatie in je huis?

Afbeelding

Met een glimlach verkocht mijn opa vlees met water, want dat kostte een dubbeltje meer

De opa van Rinke Verkerk dacht dat we allemaal de sociaaleconomische ladder konden beklimmen zonder dat het ten koste van gemoedelijkheid en de natuur zou gaan. ‘De wereld is er echter niet mooier op geworden’.

Afbeelding

Stampotten zijn tijdloos en niet te verpesten. ‘De kleine toevoegingen maken het verschil’

Stamp- en stoofpotjes mogen misschien wat ouderwets klinken, ze zijn enorm populair geworden onder jongere generaties. De schrijvers van het boek Oma’s stamp- & stoofpotjes hebben vijftig stampotrecepten gebundeld.

Afbeelding

Koffiedrinken uit een kartonnen beker of een mok: wat is beter voor het milieu?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: koffie uit een kartonnen beker of een mok?