Stiekem voorproefje

Achtergrond
Ze lagen gisteren nog gewoon in de kraam, vijf voor een tientje. En ook prima op de tong, trouwens. Maar vanaf woensdag is maatje geen maatje meer. Dan bestellen we Hollandse nieuwe. Over ‘oude’ haring leest u dit keer en over nieuwe feestjes.
Marco Bosmans
zaterdag 11 juni 2022 om 04:21
Vanaf woensdag heet haring weer 'Hollandse nieuwe'.
Vanaf woensdag heet haring weer 'Hollandse nieuwe'. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Lees dit trouwens maar snel, want met een beetje pech wordt uw verse vis de komende week in deze krant gerold. ‘Nou, dat zie je nog maar zelden, hoor. Het was wat de venters vroeger deden. De visspecialist van vandaag verpakt zijn product meestal in folie of vetvrij papier. Zo gaat de vis iets langer mee en de krant ook, haha.’ Aan het woord is Spakenburger Ruud van Diermen, een specialist pur sang en een ware ambassadeur voor de vishandel, getuige zijn activiteiten voor de branchevereniging en Visbeurs. Hij maakt op dit moment lange dagen, want ook al is het een jaarlijkse traditie, de start van het seizoen mag niet onopgemerkt voorbijgaan. En dus is hij dinsdag van de (haring)partij in Scheveningen, waar zoals altijd het eerste vaatje ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Soraya Koendjbiharie: ‘Ik verdeel mijn inkomen over vijftien spaarpotjes’

Soraya Koendjbiharie verdeelt haar inkomsten over drie rekeningen. Niet uit zuinigheid, maar om een comfortabel leven te leiden. ‘Dankzij deze buffer heb ik nul financiële stress.’

Afbeelding

Luuk ‘zag zijn geld door de kieren wegstromen’ en maakt zijn huis nu zo duurzaam mogelijk

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Luuk blogt sinds 2013 over het verduurzamen van zijn huis.

Afbeelding

Hoe kun je zelf je eigen huis isoleren? ‘Dat levert een enorme besparing op’

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: wat kun je zelf doen aan de isolatie in je huis?

Afbeelding

Met een glimlach verkocht mijn opa vlees met water, want dat kostte een dubbeltje meer

De opa van Rinke Verkerk dacht dat we allemaal de sociaaleconomische ladder konden beklimmen zonder dat het ten koste van gemoedelijkheid en de natuur zou gaan. ‘De wereld is er echter niet mooier op geworden’.

Afbeelding

Stampotten zijn tijdloos en niet te verpesten. ‘De kleine toevoegingen maken het verschil’

Stamp- en stoofpotjes mogen misschien wat ouderwets klinken, ze zijn enorm populair geworden onder jongere generaties. De schrijvers van het boek Oma’s stamp- & stoofpotjes hebben vijftig stampotrecepten gebundeld.

Afbeelding

Koffiedrinken uit een kartonnen beker of een mok: wat is beter voor het milieu?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: koffie uit een kartonnen beker of een mok?