Betoverd door siroop

Achtergrond
Dry January ten spijt, de heropening van de horeca maakt dat Nederland na een sobere maand weer massaal het glas heft. Het einde van de lockdown moet gevierd worden, immers. Toch geeft niet alleen wijn gein en bier plezier. In alle nuchterheid: limonade is dé drankhit.
Marco Bosmans
zaterdag 5 februari 2022 om 03:21
Gerrit en Jolanda Hoogendoorn
Gerrit en Jolanda Hoogendoorn beeld fam. Hoogendoorn

Wie is er niet groot geworden met een glaasje ranja uit school? Of Roosvicee in het bijzonder: limonade op basis van een rozenbottelextract. Roosvicee werd opgericht in de jaren vijftig, toen fruit en groente schaars waren. Een noodzakelijk kwaad, zogezegd. Hoewel ik inmiddels meer dan groot ben, wil ik op een warme zomerdag nog weleens een flesje inslaan. Om het sentiment vooral.
In een land als Frankrijk zijn siropen veel meer gecultiveerd. Je zou het misschien niet denken, maar Fransen drinken meer dan wijn alleen. Zoveel zelfs dat in iedere streek wel een ambachtelijke siropenmaker te vinden is. Dat weten Gerrit en Jolanda Hoogendoorn uit Almere inmiddels als geen ander. Zij vielen, tijdens een vakantie in de Bourgogne, met hun ne..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'

Afbeelding

Het hoge noorden? Daar weet Gerrit Jan Zwier alles van. Hij schrijft al jaren over reizen in Scandinavië

Gerrit Jan Zwier reist al vijftig jaar door noordelijke landschappen. Zijn reisboeken over Noorwegen, Zweden en andere noordse landen zijn geliefd. Denk niet te licht over emigreren naar Scandinavië, zegt hij.