Van visboer naar specialist

Achtergrond
Dinsdag is het feest in de viswinkel en aan de haringkraam. Op 25 januari 1982 werd immers de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten opgericht, om de handel te stimuleren en handelaren te binden. Met succes, al blijkt dat ene stigma hardnekkig: de vis wordt duur betaald …
Marco Bosmans
zaterdag 22 januari 2022 om 03:21
Kibbeling is ooit 'een gouden greep' geweest om kinderen te bereiken.
Kibbeling is ooit 'een gouden greep' geweest om kinderen te bereiken. beeld istock

Op een feestelijke ontvangst met oesters, zalmhapjes en vlaggenprikkers in de haring had ik gehoopt. Het is niets van dat al. Hille de Graaf schenkt ‘slechts’ koffie en vult waterglazen in de prachtige keuken van zijn eeuwenoude woning in het centrum van Bunschoten. Onderwijl klinkt klokgelui van de statige overbuur. ‘Ja, wij wonen op gewijde grond’, lacht hij ondeugend. ‘Haha, typisch Hille’, reageert een guller lachende Jaap Koning. De visventers van weleer en ereleden van de jubilerende vereniging kennen elkaar lang en vrij goed en deelden menig VNV-vergadertafel. Aan de Spakenburgse koffietafel halen de twee op mijn verzoek herinneringen op, maar eerst moeten er wat private zaken uitgewisseld worden, visserslatijn incluis. Zo deelt K..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arnolds werk draait volledig om de bitcoin: ‘Ik heb geen voorspelbare baan’

Hoeveel komt er maandelijks in en hoeveel gaat eruit? En welke rol spelen idealen daarbij? De van oorsprong uit IJsselmuiden afkomstige Arnold Hubach (25) is digitale nomade en komt rond door te schrijven over bitcoin.

Afbeelding

Vijf tips om te besparen op je boodschappen. ‘Zorg dat je altijd een diepvriespizza op voorraad hebt’

Het dagelijks leven is afgelopen maand weer fors duurder geworden. Hoe kun je als student besparen op je boodschappen? ‘Skere Student’ Emma Mouthaan (26) geeft tips. ‘Kook grote porties, dat bespaart energie en geld.’

Afbeelding

‘Mijn Ferrari is gewoon geweldig’

Auto’s zeggen iets over hun bestuurders want in de lak weerspiegelt zich het karakter van de eigenaar. Vandaag de auto-biografie van musicus Marit Broekroelofs (54).

Afbeelding

De Santana-appel geniet een klein maar dankbaar publiek

Aardappels, uien en bieten, ze hadden een slechte zomer. De hitte en droogte hebben hun tol geëist. Toch zijn niet alle boeren in last, want het regende de afgelopen weken wel appels.

Afbeelding

Zijn lage energierekening zit Dick niet lekker: ‘Ik heb bij onze diaconie gepleit voor een apart potje’

Hoe verdient Dick Gorter (63) zijn geld? En waar gaat het geld naartoe? ‘Het zure is dat wij extra belasting betalen omdat we eenverdiener zijn, terwijl Herma niet eens kán werken.’

Afbeelding

Diana werkt als vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland: ‘Iedereen kan slachtoffer worden’

Anderhalve dag in de week werkt Diana Brockhus (54) als vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland, waar ze slachtoffers van ongevallen, huiselijk geweld en zedendelicten helpt om hun leven weer op de rit te krijgen.