Duurzaam leven: Is soja een milieuonvriendelijke vleesvervanger?

Achtergrond
De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is het een goed idee om in plaats van vlees vervangers op basis van soja te eten, of is soja net zo slecht?
Marinde van der Breggen
donderdag 23 december 2021 om 03:20 aangepast 07:06
Voor bijna alle dierlijke producten is tegenwoordig een vervanger te vinden in de supermarkt.
Voor bijna alle dierlijke producten is tegenwoordig een vervanger te vinden in de supermarkt. beeld istock

Is soja een milieuonvriendelijke vleesvervanger?

De tijd dat vleesvervangers naar karton smaakten is voorbij. Vegaburgers, filetjes en worstjes, voor bijna alle dierlijke producten is tegenwoordig een vervanger te vinden in de supermarkt. Het maakt voor veel mensen de drempel om vaker vegetarisch te eten een stuk lager. Maar, dacht je net lekker bezig te zijn, wijst iemand je erop dat veel vleesvervangers van soja gemaakt zijn. En dat schijnt ook geen probleemloos product te zijn. Hoe zit het nou?

De soja die we in Nederland gebruiken komt vooral uit Zuid-Amerika. De teelt daar zorgt voor een aantal problemen, zegt Paulien van der Geest van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. ‘Ten eerste ontbossing en het verlies va..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Soraya Koendjbiharie: ‘Ik verdeel mijn inkomen over vijftien spaarpotjes’

Soraya Koendjbiharie verdeelt haar inkomsten over drie rekeningen. Niet uit zuinigheid, maar om een comfortabel leven te leiden. ‘Dankzij deze buffer heb ik nul financiële stress.’

Afbeelding

Luuk ‘zag zijn geld door de kieren wegstromen’ en maakt zijn huis nu zo duurzaam mogelijk

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Luuk blogt sinds 2013 over het verduurzamen van zijn huis.

Afbeelding

Hoe kun je zelf je eigen huis isoleren? ‘Dat levert een enorme besparing op’

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: wat kun je zelf doen aan de isolatie in je huis?

Afbeelding

Met een glimlach verkocht mijn opa vlees met water, want dat kostte een dubbeltje meer

De opa van Rinke Verkerk dacht dat we allemaal de sociaaleconomische ladder konden beklimmen zonder dat het ten koste van gemoedelijkheid en de natuur zou gaan. ‘De wereld is er echter niet mooier op geworden’.

Afbeelding

Stampotten zijn tijdloos en niet te verpesten. ‘De kleine toevoegingen maken het verschil’

Stamp- en stoofpotjes mogen misschien wat ouderwets klinken, ze zijn enorm populair geworden onder jongere generaties. De schrijvers van het boek Oma’s stamp- & stoofpotjes hebben vijftig stampotrecepten gebundeld.

Afbeelding

Koffiedrinken uit een kartonnen beker of een mok: wat is beter voor het milieu?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: koffie uit een kartonnen beker of een mok?