Hoe je als consument wel degelijk impact hebt op de kledingindustrie: ‘De meest duurzame kleding hangt al in je kast’

Achtergrond
De tijd dat je er truttig of ouderwets uitzag met duurzame kleding is voorbij. Idealistische merken worden steeds modieuzer, merkt Cecile Scheele, initiatiefnemer van de Dutch Sustainable Fashion Week. En in het Fashion for Good Museum is innovatieve kleding van bananenplanten, sinaasappel, kurk en kokosnoten te zien.
Sophia Geuze • redacteur
vrijdag 5 november 2021 om 21:33 aangepast 12:05
De jonge ontwerper Huong Nguyen werkte met kapok van het bedrijf Flocus.
De jonge ontwerper Huong Nguyen werkte met kapok van het bedrijf Flocus. beeld Christian Mpamo

Het is druk in hartje Amsterdam. Aan het eind van de middag trekt een bonte stoet mensen richting het station. Aan de papieren tassen is te zien wie waar geslaagd is in de zoektocht naar nieuwe kleding: Zara, Primark, C&A, Pull & Bear, H&M en Stradivarius. Niet ver van deze winkels zit Fashion for Good, een organisatie die het publiek wil laten nadenken over zijn kledingaankopen. Het is er feest, want de tentoonstelling Grow; the future of fashion, wordt geopend.

Fashion for Good helpt jonge ondernemingen die willen innoveren en wil consumenten informeren over de impact van de traditionele kledingindustrie op onder andere het milieu en hoe het anders kan. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.

Afbeelding

Een jaarrekening controleren stoffig en saai? Niet voor accountant Edward

Accountant Edward Spiegel heeft er dagelijks plezier in om te controleren of de cijfers van een onderneming een getrouw beeld laten zien van de werkelijkheid. ‘Als je licht geeft door je passie te laten zien, verlicht je anderen.’

Afbeelding

De grootste en de kleinste kloosterbrouwer van ons land brengen samen een tripel op de markt

Kloosterbrouwerij Kleiburg brengt samen met La Trappe een nieuwe tripel op de markt: de Traditionair. De opbrengst gaat naar het Kleiklooster, dat met het geld opvang kan bieden aan enkele gezinnen.

Afbeelding

Veroorzaakt een huisdier echt net zoveel uitstoot als een dikke auto? 'De meeste impact zit in de voeding'

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is een huisdier slecht voor het milieu?

Afbeelding

Hoe luister je nou goed? 'Echt contact is voorwaarde om ons werk goed te doen'

Écht luisteren naar de ander - je collega, die klant - brengt mooie vruchten mee. Dat is de overtuiging van luistercoach en trainer Ivo IJsselstijn. Hoe doe je dat, écht luisteren?

Afbeelding

Help je het milieu wanneer je producten met palmolie vermijdt?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: Hoe slecht is palmolie nou echt?