Zijinstromers zijn nog altijd meer dan welkom in het onderwijs, maar hun aantal stagneert

Achtergrond
Het zou dé oplossing moeten zijn voor het lerarentekort: mensen uit andere beroepsgroepen voor de klas zetten, terwijl zij ondertussen hun onderwijsbevoegdheid halen. De afgelopen jaren schoot het aantal zijinstromers door het plafond. Maar nu niet meer.
Leanne van Monster-Spronsen
zaterdag 25 september 2021 om 03:01
Kantine op een ROC te Leiden.
Kantine op een ROC te Leiden. beeld anp / photo xtra Koen Suyk

In 2017 meldden zich honderd studenten aan voor het omscholingstraject voor het primair onderwijs, in 2019 waren dit er maar liefst 824. 

De aanwas van zijinstromers binnen het voortgezet onderwijs bleef aardig stabiel met zo’n honderd tot 150 aanmeldingen per jaar, met een lichte stijging in 2019. In het mbo, dat doorgaans een relatief groot aantal zijinstromers heeft voor de beroepsgerichte vakken, was er een gestage stijging van tweehonderd studenten in 2013 tot 762 in 2019.

‘Ik kan leraar worden en daarmee betekenisvol zijn voor kinderen’

In de eerste aflevering van de podcast Goed werk vertelt Merel van Vroonhoven, oud-topvrouw bij de N..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arnolds werk draait volledig om de bitcoin: ‘Ik heb geen voorspelbare baan’

Hoeveel komt er maandelijks in en hoeveel gaat eruit? En welke rol spelen idealen daarbij? De van oorsprong uit IJsselmuiden afkomstige Arnold Hubach (25) is digitale nomade en komt rond door te schrijven over bitcoin.

Afbeelding

Vijf tips om te besparen op je boodschappen. ‘Zorg dat je altijd een diepvriespizza op voorraad hebt’

Het dagelijks leven is afgelopen maand weer fors duurder geworden. Hoe kun je als student besparen op je boodschappen? ‘Skere Student’ Emma Mouthaan (26) geeft tips. ‘Kook grote porties, dat bespaart energie en geld.’

Afbeelding

‘Mijn Ferrari is gewoon geweldig’

Auto’s zeggen iets over hun bestuurders want in de lak weerspiegelt zich het karakter van de eigenaar. Vandaag de auto-biografie van musicus Marit Broekroelofs (54).

Afbeelding

De Santana-appel geniet een klein maar dankbaar publiek

Aardappels, uien en bieten, ze hadden een slechte zomer. De hitte en droogte hebben hun tol geëist. Toch zijn niet alle boeren in last, want het regende de afgelopen weken wel appels.

Afbeelding

Zijn lage energierekening zit Dick niet lekker: ‘Ik heb bij onze diaconie gepleit voor een apart potje’

Hoe verdient Dick Gorter (63) zijn geld? En waar gaat het geld naartoe? ‘Het zure is dat wij extra belasting betalen omdat we eenverdiener zijn, terwijl Herma niet eens kán werken.’

Afbeelding

Diana werkt als vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland: ‘Iedereen kan slachtoffer worden’

Anderhalve dag in de week werkt Diana Brockhus (54) als vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland, waar ze slachtoffers van ongevallen, huiselijk geweld en zedendelicten helpt om hun leven weer op de rit te krijgen.