Eerherstel voor boer, bakker en bammetje: Middeleeuwse hompen, vers uit de oven

Achtergrond
Brood heeft het zwaar als dagelijkse kost. Cornflakes en koek, yoghurt en muesli eisen hun plek op in de ontbijtkeuken. Haast is het alibi, gezondheid het motto. Het ND predikt deze zomer daarom eerherstel voor boer, bakker en bammetje. Vandaag: brood in de middeleeuwen.
Marco Bosmans
donderdag 1 juli 2021 om 14:54
Het jonge publiek wil graag een stuk brood proeven.
Het jonge publiek wil graag een stuk brood proeven. beeld Marco Bosmans

Voordat we deze zomer een gevarieerd broodmaal in zeven gangen laten rijzen en opdienen, reizen we eerst terug in de tijd. Terug naar de rauwe historie van zaadjes die werden gekauwd, geplet en tot pap gemaakt. De boterham was nog ver weg ...

De geschiedenis van het brood begint feitelijk met de ontwikkeling van de landbouw, zo’n 8000 jaar voor Christus. In het zogenoemde Tweestromenland, tussen de Eufraat en de Tigris, had men bedacht om het graan met stenen fijn te stampen. Malen was nog niet aan de orde, maar er ontstond al wel een soort brij die zich tot plakjes liet snijden om ze vervolgens op verhitte stenen of onder de resten van het kampvuur te bakken. Het leverde een soort koek op. En toen diezelfde koekenbakkers op het i..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Mannen en vrouwen zijn evenveel tijd kwijt aan betaald en onbetaald werk bij elkaar opgeteld'

Als we ‘zorg’ niet als werk gaan beschouwen, komen er scheuren in het fundament van onze samenleving, stelt Lynn Berger. ‘‘Er moet betere steun komen voor mantelzorgers, denk aan uitgebreidere verlofregelingen of een pensioen.'

Afbeelding

Ilona verdient 2500 euro per maand met de verhuur van een tiny house: 'Vastgoed verhuren kost weinig tijd'

Dé manier om slim met geld om te gaan, bestaat niet. Iedereen doet het anders en daarvan kunnen we leren. In Geldportret deelt een lezer zijn of haar geldgewoonten. Deze aflevering: ondernemer Ilona Annema.

Afbeelding

Het Zuid-Amerikaanse superfood quinoa komt tegenwoordig ook van Zuid-Hollandse bodem

We hebben theevelden, wijngaarden en zelfs kiwiplantages in Nederland. En ook andere exoten doen het hier steeds beter. Want zelfs voor quinoa hoeft u niet meer naar Bolivia of Peru: die uit Mookhoek smaakt ook super.

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.

Afbeelding

Een jaarrekening controleren stoffig en saai? Niet voor accountant Edward

Accountant Edward Spiegel heeft er dagelijks plezier in om te controleren of de cijfers van een onderneming een getrouw beeld laten zien van de werkelijkheid. ‘Als je licht geeft door je passie te laten zien, verlicht je anderen.’

Afbeelding

De grootste en de kleinste kloosterbrouwer van ons land brengen samen een tripel op de markt

Kloosterbrouwerij Kleiburg brengt samen met La Trappe een nieuwe tripel op de markt: de Traditionair. De opbrengst gaat naar het Kleiklooster, dat met het geld opvang kan bieden aan enkele gezinnen.