Luister naar

Af en toe een boterham met appelstroop helpt om je ijzervoorraad aan te vullen

Varia
Feit of fabel: in appelstroop zit veel ijzer.
zaterdag 17 april 2021 om 03:00
Het ijzer in appelstroop is niet afkomstig van appels, maar van suikerbieten.
Het ijzer in appelstroop is niet afkomstig van appels, maar van suikerbieten. beeld istock

Feit!


Maar niet in alle soorten appelstroop zit veel ijzer. Appels bevatten namelijk heel weinig ijzer en als je appelstroop maakt van alleen appels (100 procent appelstroop) bevat het dus niet heel veel ijzer. Het ijzer in appelstroop is niet afkomstig van appels, maar van suikerbieten. Veel appelstroop bestaat namelijk grotendeels (70 procent) uit beetwortelsap: het sap van suikerbieten. Dat is zoeter en goedkoper en producenten gebruiken het dus graag.

Sommige soorten appelstroop bevatten zelfs nauwelijks appel. Het wordt verkocht onder de naam ‘rinse appelstroop’. Rinse appelstroop is dus weliswaar een bron van ijzer, het is ook weer niet supergezond, omdat het veel suiker levert (55-70 procent suiker). Een boterham met rinse appelstroop (20 gram) bevat ongeveer 3 suikerklontjes. Bovendien wordt plantaardig ijzer (non-heemijzer) niet zo goed opgenomen in ons lichaam. IJzer uit vlees (heemijzer) wordt veel beter opgenomen. En als je dan toch gebruik wilt maken van plantaardig ijzer is het gezonder om het te halen uit bijvoorbeeld groene bladgroenten, bonen en noten.

Appelstroop kan dus inderdaad een bron van ijzer zijn. Een boterham met rinse appelstroop levert 15 tot 25 procent van de hoeveelheid ijzer die je nodig hebt per dag. Hoewel het er niet in een heel goed opneembare vorm in zit, kan af en toe een boterham met appelstroop dus helpen om je ijzervoorraad aan te vullen. Maar veel appelstroop eten levert ook veel suiker op in je voedingspatroon en per se nodig voor voldoende ijzer is het niet. ◀

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Soraya Koendjbiharie: ‘Ik verdeel mijn inkomen over vijftien spaarpotjes’

Soraya Koendjbiharie verdeelt haar inkomsten over drie rekeningen. Niet uit zuinigheid, maar om een comfortabel leven te leiden. ‘Dankzij deze buffer heb ik nul financiële stress.’

Afbeelding

Luuk ‘zag zijn geld door de kieren wegstromen’ en maakt zijn huis nu zo duurzaam mogelijk

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Luuk blogt sinds 2013 over het verduurzamen van zijn huis.

Afbeelding

Hoe kun je zelf je eigen huis isoleren? ‘Dat levert een enorme besparing op’

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: wat kun je zelf doen aan de isolatie in je huis?

Afbeelding

Met een glimlach verkocht mijn opa vlees met water, want dat kostte een dubbeltje meer

De opa van Rinke Verkerk dacht dat we allemaal de sociaaleconomische ladder konden beklimmen zonder dat het ten koste van gemoedelijkheid en de natuur zou gaan. ‘De wereld is er echter niet mooier op geworden’.

Afbeelding

Stampotten zijn tijdloos en niet te verpesten. ‘De kleine toevoegingen maken het verschil’

Stamp- en stoofpotjes mogen misschien wat ouderwets klinken, ze zijn enorm populair geworden onder jongere generaties. De schrijvers van het boek Oma’s stamp- & stoofpotjes hebben vijftig stampotrecepten gebundeld.

Afbeelding

Koffiedrinken uit een kartonnen beker of een mok: wat is beter voor het milieu?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: koffie uit een kartonnen beker of een mok?