Luister naar

Welke corona-pre’s zijn blijvertjes? In gesprek met toekomstonderzoeker Jeanneke Scholtens

Achtergrond
Zoenen of handen schudden met buren en collega’s om elkaar het beste te wensen voor 2021 zit er niet in. Er zijn mensen die er blij om zijn en hopen dat dit een nieuwe traditie wordt. Net als thuiswerken. Dat levert minder vervuiling, minder reistijd en meer tijd met huisgenoten op. Welke corona-pre’s willen mensen graag houden? En welke wensen zijn reëel?
Sophia Geuze • redacteur
dinsdag 29 december 2020 om 11:30
beeld pixabay

Toekomstonderzoeker Jeanneke Scholtens (39) verwacht dat mensen blijvend meer oog hebben voor elkaar. ‘Als tegenhanger van Black Friday is bijvoorbeeld Giving Tuesday in opkomst. Op die dag koop je juist iets voor een ander. Ik geloof dat iedereen het fijn vindt dat er meer empathie en solidariteit is ontstaan. Dat hebben we blijkbaar gemist in een tijd die superindividualistisch was geworden. Het altijd op jezelf gericht zijn is een te krappe schoen geworden, waar we ons niet meer fijn in voelen.’

Scholtens is directeur van Buro Zorro in Wognum, Noord-Holland. Ze kijkt - samen met een team - goed om zich heen, onderzoekt consumententrends en knoopt bevindingen aan onderzoek en reeds bestaande gegevens, om zo trends te kunnen bepalen.

Ze wil niet negatief zijn, maar nieuw gedrag aanleren en oude gewoontes afleren zijn allebei moeilijk. ‘We vervallen makkelijk snel in oud gedrag en egoïsme zit diep in de mens ingebakken.’

Volgens Scholtens willen mensen hun gedrag aanpassen als de eigen gezondheid of die van dierbaren in gevaar is, of als er een beloning tegenover staat. ‘Maar zodra de urgentie wegvalt, vervallen mensen weer in hun oude gedrag. Tijdens de eerste coronagolf stonden mensen doodsangsten uit. Dat is nu minder. Je ziet dan ook dat minder mensen bereid zijn zich aan de regels te houden.’


beeld pixabay

meer thuiswerken

De toekomstonderzoeker verwacht dan ook dat zaken die lonen, zullen blijven. Vaker thuiswerken bijvoorbeeld. Dat levert tijdwinst op, minder stress in de ochtend, minder files, meer tijd om te koken en samen te eten. Scholtens verwacht ook dat er minder zakelijk gereisd gaat worden, omdat online vergaderen een goede vervanger is gebleken. ‘Het scheelt reiskosten en kosten voor de werkgever en verkleint de ecologische voetafdruk.’

Voor privéreizen tellen die overwegingen weer minder, schat ze in. ‘Zodra het weer kan, kiezen mensen voor het hedonistische geluk, behalve de mensen die al bezig waren met duurzamer leven. Ik denk dat mensen voor een weekendje weg wel eerder voor Nederland kiezen, omdat ze ontdekt hebben dat Nederland ook heel mooi is.’

Vooral zaken die al in gang gezet waren, komen in een stroomversnelling, merkt Scholtens. Ze doelt op digitaal werken, meer aandacht voor duurzaamheid en streekproducten, minder consumeren, ontspullen. Wat de komende tijd zeker zal blijven, is de aandacht voor huis en interieur. ‘Thuis is voor veel mensen een veilige haven geworden. Het leek of we massaal nesteldrang kregen.’

‘Thuis is voor veel mensen een veilige haven geworden. Het leek of we massaal nesteldrang kregen.’

Ze verwacht dat de herwaardering voor onze eigen plek ten nadele uitpakt voor de tiny house-ontwikkeling, omdat mensen meer ruimte nodig hebben als er thuis gewerkt, geleerd en geleefd moet worden.

Alleen is het moeilijk om dingen te veranderen. Wie blij is dat het sociale leven stil is komen te liggen, moet straks stevig in zijn schoenen staan om een lege agenda te houden. ‘In de toekomst zullen er mensen zijn die feestjes intiem blijven vieren, maar er zijn ook mensen die juist niet kunnen wachten het weer groots aan te pakken.’

Of die feestjes weer met een handdruk of drie zoenen gepaard gaan, kun je niet alleen bepalen. Scholtens denkt wel dat mensen het minder raar vinden als je er niet van gediend bent. Sommige dingen zijn makkelijker bespreekbaar geworden, omdat mensen ervaren hebben hoe kwetsbaar gezondheid is. ‘Je kunt een snotterende collega nu aanspreken en vragen of het niet beter is dat hij of zij thuis gaat werken.’

Scholtens hoopt dat mensen van deze coronatijd zullen onthouden hoe fijn uitgesteld genot voelt. ‘Je wordt gelukkiger van iets waar je langer op moet wachten en naar kunt smachten, dan van iets wat je meteen kunt regelen. Schaarse dingen - en dat is nu zelfs een knuffel - zijn waardevoller.’

De toekomstonderzoeker adviseert iedereen een persoonlijke evaluatie te maken van de afgelopen maanden, om zo te ontdekken wat jij een pre vond om dat voor de toekomst vast te kunnen houden. ◀


beeld getty images

corona-pre’s: wat nemen we mee 2021 in?

Een inventarisatie onder ND-lezers en ND-makers leverde een lange lijst van corona-pre’s: dingen waarvan gehoopt wordt dat ze het nieuwe normaal worden. De pre’s staan in willekeurige volgorde.

relaties

1. Gesprekken in kleine groepjes of een-op-een gaan sneller de diepte in.

2. Je ontdekt hoe waardevol een vriendschap is, doordat je meer moeite moet doen om contact met elkaar te onderhouden.

3. Door samen te lunchen en borrelen breng je meer tijd door met je partner en kinderen en leer je elkaar nog beter kennen.

4. Er is meer ritme gekomen in familiebezoek.

5. Er is minder gejaagdheid doordat sociale verplichtingen en andere activiteiten zijn weggevallen. Je bent meer eigen baas over je tijd en hebt minder last van FOMO (fear of missing out).

kerk/geloof

1. Zondagochtend met kinderen is minder stressvol. Als niet iedereen op tijd klaar zit, kun je desnoods de dienst met vertraging starten.

2. Veel kerken hebben nu een online-dienst met beeld erbij, ook handig voor mensen die om wat voor reden dan ook niet naar de kerk kunnen.

3. Door langzamer te leven, krijg je meer aandacht voor de kleine dingen, voor dat wat echt belangrijk is en voor dat wat aandacht behoeft.

4. Als je creatief bent, kan er veel wel doorgaan: aangepaste trouw- en doopdiensten en openluchtdiensten.

5. Het besef dat ‘waar twee of drie mensen in Jezus’ naam samen zijn, Hij in hun midden is’ (Matteüs 18:20) en dat Gods Geest overal is, is verdiept.

gezondheid

1. Door in je eentje te wandelen, beweeg je en komt je geest tot rust (al dan niet met behulp van muziek of een podcast).

2. Er gaat veel niet door en daardoor is het makkelijker om op tijd naar bed te gaan.

3. De meeste mensen letten meer op hun persoonlijke hygiëne door vaker handen te wassen en in de elleboog te hoesten. En bij klachten komen mensen niet naar het werk of op bezoek.

4. Ouders ervaren minder stress in de ochtend als ze thuiswerken. Rust is goed voor iedereen: van pasgeboren baby’s tot zwangere vrouwen, van hen die geen ochtendmensen zijn tot hen die snel overprikkeld zijn.

5. Door veel thuis te zijn/werken, is er meer tijd voor het bereiden van een gezonde maaltijd.

(klein)kinderen

1. Ouderen worden digitaal vaardiger, waardoor het makkelijker is contact te onderhouden met (klein)kinderen.

2. Ouders en thuiswonende kinderen zien elkaar leren, werken en vrije tijd invullen. Dat levert nieuwe gespreksstof op.

3. Ouders mogen op school niet verder dan het schoolplein. Dat brengt rust bij kinderen en leerkrachten.

4. Ouderavonden zijn digitaal, waardoor je geen oppas nodig hebt en informatie later nog eens terug kunt kijken.

5. Jonge ouders hebben in de kraamtijd meer tijd om uit te rusten en te wennen aan hun nieuwe rol en ritme.

milieu

1. Er is minder (vlieg)verkeer en minder vervuiling. De nachten zijn stiller en er zijn meer sterren te zien.

2. Steeds meer mensen kiezen voor streekproducten.

3. Doordat we meer tijd in eigen tuin en de nabije natuur doorbrengen, krijgen we meer oog voor de schoonheid dichtbij.

4. Meer mensen willen nadenken over hun rol in de globalisering en de schadelijke effecten daarvan.

5. Een vuurwerkverbod scheelt milieuschade, vandalisme, gewonden en doden.

(vrijwilligers)werk

1. Vergaderen kan vanuit huis, waardoor je op donkere avonden de deur niet uit hoeft.

2. Bij thuiswerken kunnen werken en bewegen makkelijker afgewisseld worden en dat stimuleert de creativiteit.

3. Thuiswerken zorgt voor minder afleiding, waardoor je meer gefocust kunt werken.

4. Als je thuiswerkt, kun je online vergaderen in comfortabele kleding in plaats van een pak.

5. Werken op afstand is geaccepteerd, waardoor je - als je een woning zoekt - verder kunt kijken dan voorheen.

vrije tijd

1. Breien, haken, puzzelen, lezen, wandelen en een spelletje doen zijn weer in en nieuwe hobby’s leveren nieuwe contacten op.

2. Wie digitaal repeteert voor een orkest of een koor, leert via filmopnames nog beter zingen/spelen.

3. Een online-concert is toegankelijk voor mensen uit het hele land.

4. Alternatieve feestjes zijn ook leuk. Organiseer thuis bijvoorbeeld een high tea, bierproeverij voor een paar vrienden.

5. We zijn veel thuis en maken het daar daarom extra gezellig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe maak je een goede risotto? Het verhaal van liefde, aandacht en creativiteit

Rijst en pasta mogen misschien over tafel gaan als snelle smaakdragers, voor risotto geldt een ander verhaal. De Italiaanse hap voor fijnproevers komt nauwkeurig. We vroegen het de meesters in Beesd.

Afbeelding

Hoe gaat Marcel om met geld? 'Ik heb 25.000 euro geleend om mijn praktijk te starten'

Dé manier om slim met geld om te gaan, bestaat niet. Iedereen doet het anders en daarvan kunnen we leren. Vandaag vertelt fysiotherapeut Marcel Pool. Hij houdt van kwaliteit. Dat mag volgens hem best wat kosten.

Afbeelding

Hoe onthoud je het beste al je wachtwoorden? 'Het is veiliger om ze in een schriftje te schrijven'

Dat het niet zo verstandig is je wachtwoorden op een excel-bestandje op je computer te zetten, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar waar laat je ze wel nu ook een online kluis kwetsbaar blijkt te zijn?

Afbeelding

Gooi restjes niet weg, maar kook ermee. En de diepvriezer is je beste vriend

Wereldwijd verspillen we iedere seconde 79 ton voedsel. Het kookboek Kook je koelkast leeg van Too good to go belooft dat in jouw huishouden geen kliekjes meer in de kliko verdwijnen.

Afbeelding

Zero waste leven is lastig: 'Een plastic draagtas moet je tien keer gebruiken om de impact te compenseren'

Er zijn mensen die streven naar een ‘zero waste lifestyle’. Letterlijk: nul afval. Nu is dat in deze maatschappij vrij moeilijk haalbaar, maar hoe kun je op een makkelijke manier minder afval produceren?

Afbeelding

Iedere werknemer doet weleens iets verkeerd: Zó geef je je fouten toe op de werkvloer

Veel werknemers houden hun fouten liever voor zich uit angst voor gezichtsverlies, terwijl ze weten dat opbiechten beter is. Maar hoe pak je dat aan? ‘Schuif de schuld nooit op anderen af.’