Veel mensen zijn geneigd zo vetarm mogelijk te eten. Feit of fabel: kokosvet is gezond.

Varia
Het gebruik van kokosvet is een echte trend de laatste jaren. Het zou bacteriën doden, helpen om af te vallen en je weerstand ondersteunen. Helaas is uit onderzoek tot nu toe niet gebleken dat dat zo is. Meerdere onderzoeken laten zien dat kokosvet geen positief effect heeft op het lichaamsgewicht en ook voor de claim dat het antibacterieel zou werken of goed is voor je weerstand is onvoldoende bewijs.
Anke Kalisvaart
zaterdag 5 december 2020 om 03:01
Het gebruik van kokosvet is een echte trend de laatste jaren.
Het gebruik van kokosvet is een echte trend de laatste jaren. beeld pixabay

Kokosvet bevat veel verzadigd vet. Voor hart en vaten heeft het gebruik van onverzadigd vet de voorkeur. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olijfolie, noten en vis.

Omdat vetten veel calorieën leveren en vroeger gedacht werd dat alle vetten slecht waren, zijn veel mensen geneigd zo vetarm mogelijk te eten. Zeker als ze te maken hebben gehad met hart- en vaatziekten. We weten inmiddels echter dat het gebruik van onverzadigd vet juist heel gezond is. Een hele zak noten levert inderdaad veel calorieën, maar in kleine hoeveelheden kunnen producten met onverzadigd vet dus juist bijdragen aan de gezondheid. Eet dus gerust elke dag een handje noten en elke week vette vis, zoals makreel, haring of zalm. Gebruik voor bakken en braden olie of vloe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'

Afbeelding

Het hoge noorden? Daar weet Gerrit Jan Zwier alles van. Hij schrijft al jaren over reizen in Scandinavië

Gerrit Jan Zwier reist al vijftig jaar door noordelijke landschappen. Zijn reisboeken over Noorwegen, Zweden en andere noordse landen zijn geliefd. Denk niet te licht over emigreren naar Scandinavië, zegt hij.