De Italiaanse smaakbarricade
Geen koffie, maar cappuccino, pasta in plaats van piepers en bakboter is vervangen door olijfolie. De Nederlandse keuken krijgt steeds meer Italiaanse trekjes. Sterker, wij krijgen steeds meer trek in de Italiaanse keuken, maar dan wel de échte. A Tavola!
Het is dat Van Gogh het in 1885 op linnen vastlegde, anders zou de nieuwe generatie bijkans vergeten dat wij aardappeleters zijn. In die tijd nog wel, namelijk. En dan bij voorkeur geprakt en gestampt. Maar in alle eerlijkheid moeten we bekennen dat de Nederlandse keuken nooit puur Nederlands is geweest. Ontdekkingsreizigers en handelaren hadden al vele vreemde ingrediënten naar Europa gebracht en bovendien speelden koloniale waar lange tijd een invloedrijke rol in Nederland.
In de twintigste eeuw werd zogenaamd ‘buitenlands’ eten steeds meer een binnenlandse aangelegenheid, met dank aan de boodschappen van de oostvaarders en de oprichting van de Conserven Import Export Maatschappij (Conimex). Maar ook zuiderlingen lieten..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .