Luister naar

Maakt het krijgen van kinderen je gelukkig?

Varia
Het krijgen van een kind is een groot wonder, maar maakt het ook gelukkig? Onderzoekers zien dat het welzijn van mensen met kinderen daalt naarmate hun kroost ouder wordt.
zaterdag 14 november 2020 om 03:00
Het welzijn van mensen met kinderen daalt naarmate hun kroost ouder wordt.
Het welzijn van mensen met kinderen daalt naarmate hun kroost ouder wordt. beeld istock

Zijn mensen met kinderen gelukkiger dan kinderloze stellen? Zeg niet te snel ‘ja’ op deze vraag, want de werkelijkheid ligt vaak ingewikkelder dan je in eerste instantie zou denken. Een elf jaar durend internationaal onderzoek laat zien dat het welzijn van zowel mannen als vrouwen met kinderen lager is dan dat van mensen zonder kinderen.

De onderzoekers David Blanchflower en Andrew Clark wilden weten welke factoren hierop van invloed waren. Daarom keken ze ook naar het gezinsinkomen, omdat ze ervan uitgaan dat ‘kinderen duur zijn’ en dat mensen dus minder te besteden hebben bij gezinsuitbreiding. De financiën zijn een verklaring dat het welzijn van armere mensen lager is. Ook keken de onderzoekers naar de leeftijden van de kinderen. Uit deze analyse bleek dat ouders van jonge kinderen gelukkiger zijn dan ouders van tieners.

Banchflower en Clark denken dat pubergedrag met daarbij behorende conflicten de belangrijkste oorzaak is van het verminderde welbevinden van ouders. De zorg voor stiefkinderen bleek bovendien helemaal een zware last voor mensen; het opvoeden van kinderen met je huidige partner zorgt voor een beter welbevinden dan het opvoeden van de kinderen van een nieuwe partner.

Het onderzoek van Banchflower en Clark werd gepubliceerd in The Journal of Population Economics.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Soraya Koendjbiharie: ‘Ik verdeel mijn inkomen over vijftien spaarpotjes’

Soraya Koendjbiharie verdeelt haar inkomsten over drie rekeningen. Niet uit zuinigheid, maar om een comfortabel leven te leiden. ‘Dankzij deze buffer heb ik nul financiële stress.’

Afbeelding

Luuk ‘zag zijn geld door de kieren wegstromen’ en maakt zijn huis nu zo duurzaam mogelijk

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Luuk blogt sinds 2013 over het verduurzamen van zijn huis.

Afbeelding

Hoe kun je zelf je eigen huis isoleren? ‘Dat levert een enorme besparing op’

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: wat kun je zelf doen aan de isolatie in je huis?

Afbeelding

Met een glimlach verkocht mijn opa vlees met water, want dat kostte een dubbeltje meer

De opa van Rinke Verkerk dacht dat we allemaal de sociaaleconomische ladder konden beklimmen zonder dat het ten koste van gemoedelijkheid en de natuur zou gaan. ‘De wereld is er echter niet mooier op geworden’.

Afbeelding

Stampotten zijn tijdloos en niet te verpesten. ‘De kleine toevoegingen maken het verschil’

Stamp- en stoofpotjes mogen misschien wat ouderwets klinken, ze zijn enorm populair geworden onder jongere generaties. De schrijvers van het boek Oma’s stamp- & stoofpotjes hebben vijftig stampotrecepten gebundeld.

Afbeelding

Koffiedrinken uit een kartonnen beker of een mok: wat is beter voor het milieu?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: koffie uit een kartonnen beker of een mok?