Luister naar

Vier kopjes koffie per dag is voor de meeste mensen geen enkel probleem

Varia
Feit of fabel: van koffie droog je uit.
zaterdag 14 november 2020 om 03:00
Koffie helpt niet als je dronken bent. De cafeïne maakt je hooguit wat alerter.
Koffie helpt niet als je dronken bent. De cafeïne maakt je hooguit wat alerter. beeld istock

Fabel!

Een veelgehoorde fabel is dat je door het drinken van koffie meer vocht zou verliezen. Maar koffie voorziet het lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er wel voor dat het vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je moet dus wel eerder plassen na het drinken van koffie, maar je plast in totaal niet méér.

Te veel cafeïne kan klachten geven zoals hoofdpijn, slaapproblemen, angstgevoelens of rusteloosheid. Ongeveer vier kopjes koffie per dag is echter voor de meeste mensen geen enkel probleem. Kinderen kunnen beter geen dranken met cafeïne gebruiken en voor jongeren en zwangere vrouwen geldt het advies niet meer dan één kopje koffie per dag te drinken.

Koffie helpt niet als je dronken bent. De alcohol in je bloed wordt er niet sneller door afgebroken. De cafeïne maakt je hooguit wat alerter.

Als je koffie drinkt, is het advies het liefst te kiezen voor gefilterde koffie. Koffiebonen bevatten de vetachtige stof cafestol. Cafestol verhoogt het LDL-cholesterol en dat maakt de kans op hart- en vaatziekten groter. Ongefilterde koffie bevat meer cafestol en wordt om die reden afgeraden. Drink dus liever geen koffie van een cafetière of kookkoffie en niet te veel espresso of koffie gemaakt met cups, maar kies voor koffie die gezet is met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator of oploskoffie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe maak je een goede risotto? Het verhaal van liefde, aandacht en creativiteit

Rijst en pasta mogen misschien over tafel gaan als snelle smaakdragers, voor risotto geldt een ander verhaal. De Italiaanse hap voor fijnproevers komt nauwkeurig. We vroegen het de meesters in Beesd.

Afbeelding

Hoe gaat Marcel om met geld? 'Ik heb 25.000 euro geleend om mijn praktijk te starten'

Dé manier om slim met geld om te gaan, bestaat niet. Iedereen doet het anders en daarvan kunnen we leren. Vandaag vertelt fysiotherapeut Marcel Pool. Hij houdt van kwaliteit. Dat mag volgens hem best wat kosten.

Afbeelding

Hoe onthoud je het beste al je wachtwoorden? 'Het is veiliger om ze in een schriftje te schrijven'

Dat het niet zo verstandig is je wachtwoorden op een excel-bestandje op je computer te zetten, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar waar laat je ze wel nu ook een online kluis kwetsbaar blijkt te zijn?

Afbeelding

Gooi restjes niet weg, maar kook ermee. En de diepvriezer is je beste vriend

Wereldwijd verspillen we iedere seconde 79 ton voedsel. Het kookboek Kook je koelkast leeg van Too good to go belooft dat in jouw huishouden geen kliekjes meer in de kliko verdwijnen.

Afbeelding

Zero waste leven is lastig: 'Een plastic draagtas moet je tien keer gebruiken om de impact te compenseren'

Er zijn mensen die streven naar een ‘zero waste lifestyle’. Letterlijk: nul afval. Nu is dat in deze maatschappij vrij moeilijk haalbaar, maar hoe kun je op een makkelijke manier minder afval produceren?

Afbeelding

Iedere werknemer doet weleens iets verkeerd: Zó geef je je fouten toe op de werkvloer

Veel werknemers houden hun fouten liever voor zich uit angst voor gezichtsverlies, terwijl ze weten dat opbiechten beter is. Maar hoe pak je dat aan? ‘Schuif de schuld nooit op anderen af.’