Luister naar

Varia
De in 2018 uitgebrachte game Among Us weet zich tijdens de coronaperiode zo populair te maken dat het wereldwijd één van de meest gespeelde games is. Deze kruising tussen bordspel en computergame lijkt groepen spelers te verbinden met maar één doel: wie is de verrader in ons midden?
zaterdag 14 november 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld

In groepen van vier tot tien spelers betreed je een gebied waar meerdere simpele taken liggen te wachten. Terwijl je deze uitvoert, heeft minimaal één speler de taak om ongezien de overige spelers uit te schakelen. Lukt het deze speler om over te blijven, dan wint die de ronde. Lukt het overige spelers om de bedrieger te ontmaskeren of alle taken uit te voeren, dan winnen zij.

De game oogt simplistisch en zowel de figuren als omgevingen hebben iets weg van een kindertekening. Dit vertaalt zich ook naar de simpele kern van de game. Het is eenvoudig uit te leggen en iedereen kan aansluiten. Al snel wordt duidelijk dat de simpliciteit van deze game alle ruimte geeft aan het sociale aspect van de ervaring: de interactie tussen gamers.

Elke keer dat een speler het lichaam van een uitgeschakelde medekandidaat vindt, worden alle spelers bij elkaar geroepen en vindt er een discussieronde plaats. Alleen tijdens deze momenten mag er gesproken worden en vliegen de verdachtmakingen over de virtuele tafel. Na een stemronde wordt er, indien er een meerderheid is, iemand uit de groep gegooid waarna het spel zich weer vervolgt in stilte.

Klopt het dat jij hem tegenkwam toen je bovenlangs liep? Is zij minder verdacht omdat jij de hele tijd bij haar was? Het voelt bijna aan als Wie is de Mol in het klein, of nog beter: het kaartspel Weerwolven van Wakkerdam. Alles is verdacht. De intensiteit van een spelronde wordt gecreëerd door het enthousiasme van de groep waarmee je speelt.

Na een aantal potjes begin je patronen te herkennen maar leer je daar ook op te anticiperen. Het spel blijft gelijk, maar de spelers passen hun tactieken op de groep aan. Spelrondes zijn kort maar krachtig, waardoor discussies amper ruimte krijgen om te escaleren of een wig te drijven.

Het enige aspect wat wellicht de nodige frustratie oproept zijn de momenten dat servers crashen of verbindingen wegvallen. Hiertegenover staat dat de ontwikkelaar nog steeds bezig is met verbetering en uitbreiding van de game.

game

Vriendenkring met gezond wantrouwen

Among Us, PC 4 euro, Android en IOS gratis.

Beoordeling: 4 van 5 sterren

Geweld: 2 van 5 sterren

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luuk ‘zag zijn geld door de kieren wegstromen’ en maakt zijn huis nu zo duurzaam mogelijk

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Luuk blogt sinds 2013 over het verduurzamen van zijn huis.

Afbeelding

Hoe kun je zelf je eigen huis isoleren? ‘Dat levert een enorme besparing op’

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: wat kun je zelf doen aan de isolatie in je huis?

Afbeelding

Met een glimlach verkocht mijn opa vlees met water, want dat kostte een dubbeltje meer

De opa van Rinke Verkerk dacht dat we allemaal de sociaaleconomische ladder konden beklimmen zonder dat het ten koste van gemoedelijkheid en de natuur zou gaan. ‘De wereld is er echter niet mooier op geworden’.

Afbeelding

Stampotten zijn tijdloos en niet te verpesten. ‘De kleine toevoegingen maken het verschil’

Stamp- en stoofpotjes mogen misschien wat ouderwets klinken, ze zijn enorm populair geworden onder jongere generaties. De schrijvers van het boek Oma’s stamp- & stoofpotjes hebben vijftig stampotrecepten gebundeld.

Afbeelding

Koffiedrinken uit een kartonnen beker of een mok: wat is beter voor het milieu?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: koffie uit een kartonnen beker of een mok?

Afbeelding

‘Ik kan mijn beademing niet uitzetten.’ De energierekening komt voor Nicole extra hard aan

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? De gestegen energiekosten leveren spanning op bij Nicole Tromp (46) uit Huissen.