Liveblog Koningsdag 2018

Nederland

Welkom op de liveblog van het Nederlands Dagblad waar we u bijpraten over de laatste ontwikkelingen tijdens Koningsdag 2018.

Groningen

Maakt u iets mee of heeft u iets gehoord dat vermeldenswaardig is? Wij zien uw mail graag tegemoet via internet@nd.nl

13.40

Het bezoek van de koninklijke familie aan Groningen is afgesloten met dankwoorden en een door duizenden mensen luidkeels meegezongen Wilhelmus.

13.25 uur

De koninklijke familie luistert nu naar het slotstuk op de Vismarkt. Er zijn optredens van diverse artiesten, die allemaal in het Gronings zingen.

13.10 uur

Verslaggeefster Tirza van de Graaf sprak kort met prins Maurits en prinses Marilène na de ontmoeting met hun voormalige collega's. 'Het was superleuk, omdat de collega’s die er toen ook werkten aan t zingen waren.'

13.00 uur

In de Oude Kijk in 't Jatstraat presenteren studenten zich aan het koninklijk gezelschap. Bijvoorbeeld deze zingende studenten...

In dezelfde straat zit ook Café Soestdijk, waar prins Maurits en prinses Marilène elkaar hebben leren kennen. Zij werkten in het café achter de bar en komen veel oude bekenden tegen.

Afbeelding

Afbeelding

12.40 uur

Het koninklijk gezelschap is aangekomen bij het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit. Hoogleraar Ben Feringa, die in 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde won, geeft samen met zijn team van onderzoekers een presentatie. Bekijk hier een filmpje van de aankomst van Feringa.

12.25 uur

Het koninklijke gezelschap is op de helft van het bezoek aan Groningen. Er wordt nu gekeken naar dans- en zangoptredens. Er is een verrassingsoptreden van de band Kensington. De koninklijke familie klapt enthousiast mee met de muziek.

Bekijk hier een kort filmpje van hoe de prinsessen de band Kensington onthulden.

12.15 uur

Afbeelding

11.55 uur

De koning neemt ruim de tijd om stil te staan bij de ontwikkelingen op het gebied van energie in de regio. Zwemster Ranomi Kromowidjojo laat zien hoe je energie kunt opwekken door hard te fietsen.

Afbeelding

11.40 uur

De koning en koningin hebben nu een ontmoeting met enkele gedupeerden van de aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Het gesprek is live op tv te volgen. Koning Willem-Alexander zegt tegen gedupeerden aardbevingen Groningen: 'Na vijf jaar gesprekken was er weinig empathie aan de andere kant'. Hij doelt daarbij op NAM, Shell en overheid.

11.37 uur

Afbeelding

11.27 uur

Inmiddels heeft de familie in de Martinikerk een muziek- en dansconcert bijgewoond.

Afbeelding

11.25 uur

Afbeelding

11.17 uur

Afbeelding

11.12 uur

De familie stond een tijdje stil bij een sportveldje, waar bondscoach Ronald Koeman voetbaltraining gaf. Even later keken ze naar een aantal drones die boven een veldje vlogen. Prinses Amalia mocht even zelf een drone besturen.

11.05 uur

De viering van Koningsdag 2018 is begonnen! Het koninklijk gezelschap werd ontvangen op de Prinsenhof in het centrum van Groningen. Ze werden daar welkom geheten door burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de Koning René Paas. Ook werd het gezelschap welkom geheten door de kinderburgemeester:

Afbeelding

10.54

De koninklijke familie is er klaar voor:

Afbeelding

10.44 uur

Koning Willem-Alexander heeft vandaag uiteraard koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane aan zijn zijde. Verder zijn prins Constantijn en prinses Laurentien er. Ook prins Maurits en prinses Marilène, prins Pieter-Christiaan, prins Bernhard en prins Floris en prinses Aimée wonen de viering in Groningen bij. Prinses Annette, de vrouw van prins Bernhard, ontbreekt vandaag wegens ziekte.

De koninklijke familie begint het stadsbezoek bij de Prinsenhof en legt dan 1200 meter af door de binnenstad, langs toeristische trekkers als de Martinikerk, de Waag en het Academiegebouw. De wandeling eindigt op de Vismarkt met een concert van het Noordpool orkest.

10.35 uur

Koningsdag is op de meeste plaatsen droog en soms zelfs zonnig begonnen. In Groningen wordt het langzaam drukker. Het programma begint om 11.00 uur. In Groningen worden vandaag tussen de 60.000 en 80.000 mensen verwacht. In verschillende steden is het al behoorlijk druk op de vrijmarkten.

10.20 uur

Inmiddels zijn de verslaggevers bevrijd uit de lift. Iedereen is nu echt klaar voor de viering van Koningsdag 2018 in Groningen.

Afbeelding

10.00 uur

ND-verslaggever Tirza van der Graaf beleeft spannende momenten voorafgaand aan de viering van Koningsdag in Groningen.

Afbeelding

08.36

Op meerdere plaatsen in het land is Koningsdag 2018 al vroeg gestart en zijn mensen al druk in de weer met de verkoop van hun spulletjes op vrijmarkten.
https://www.nd.nl/nieuws/actueel/binnenland/eerste-oranjeklanten-al-druk-in-de-weer.3.3001115.lynkx

Bijlagen

Fotoserie, 2 foto's
Filmpje Koningsdag 2018
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?