TV Vooraf: Sneller dan Schippers

Media
beeld anp
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Ze was excentriek, eigenzinnig, een knappe verschijning, maar bovenal razendsnel. De wereld keek met open mond toe hoe atlete Florence Griffith Joyner op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul haar concurrenten verpulverde.

Tien jaar later stierf ze aan een epileptische aanval. Andere Tijden Sport portretteert de atlete.

Ze is een van de flamboyantste sporters van de afgelopen eeuw: Florence Griffith Joyner; haar bijnaam: Flo-Jo. Ze snelde in 1988 in Seoul met kleurige nagels en gewaagde, kleurrijke outfits naar drie gouden medailles (100 meter, 200 meter en 4 x 100 meter) en een zilveren medaille (4 x 400 meter). Om haar prestatie extra kracht bij te zetten: Griffith Joyner heeft nog altijd het wereldrecord op de 100 en 200 meter in handen. Zelfs ‘onze’ Dafne Schippers is nog niet in de buurt van haar records gekomen.

Geboren als zevende kind in een gezin van elf kinderen groeide Flo-Jo op onder moeilijke sociale omstandigheden in Los Angeles. Toen moeder Griffith haar achter een konijn zag aanrennen, wist ze het zeker: haar Florence had talent. En niet zo’n klein beetje ook. De Amerikaanse maakte het mede door haar drive helemaal waar. Niet alleen wilde ze de snelste zijn, ze wilde ook nog eens opvallen en knap zijn. Niet voor niets was ze naast haar atletiekcarrière ook schoonheidsspecialiste, actrice en schrijfster. Ondanks alle dopingperikelen – die altijd om haar heen hingen, zeker als je ‘onmogelijke’ sprinttijden loopt – was ze ongekend populair. De wereld schrikte op toen Griffith Joyner in 1998 overleed, 38 jaar jong. Over haar dood doen nog altijd veel verhalen de ronde.

Vier jaar voor haar dood, in 1994, was de sprintkoningin met haar man Al Joyner een week in Nederland voor het programma Stappen met Angela, gepresenteerd door Angela Groothuizen. Ze schaatste, at kaas, reikte prijzen uit aan jonge atleten in de Bijlmer en sprak met onze eigen atletiekkoningin Fanny Blankers Koen. De komst van de atlete naar Nederland staat centraal in het programma. Een goede keuze, want Flo-Jo was destijds open en goed gemutst. Ze deinsde voor geen enkele vraag terug. Over leven na de dood zei ze het volgende: ‘Ik denk dat iedereen in iets moet geloven wat boven jezelf staat, want als je alleen in jezelf gelooft, stel je jezelf boven anderen. Door God en m’n geloof in Hem kan ik het leven leiden zoals ik dat nu leef.’

Zoals zo vaak zit dit programma bomvol met mooi en uniek beeldmateriaal. En dat is niet alles, want verslaggever Kees Jongkind reisde af naar Californië om weduwnaar Al Joyner te ontmoeten. Ook diverse Nederlandse betrokkenen blikken terug. Al met al is de aflevering een mooi portret van de snelste vrouw die op aarde heeft rondgelopen.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?