Met Pinksteren klinkt een nieuwe ‘mis’ in Groningen: ‘Ik hoop op een glimlach als mensen dit horen’

Achtergrond
In Groningen zijn de vaste onderdelen van de klassieke kerkdienst ‘hertaald’ en opnieuw op muziek gezet. ‘Als dit elitair wordt genoemd, heb ik mijn doel gemist.’
Wim Houtman
donderdag 25 mei 2023 om 16:52
Lieddichter Andries Govaart en cantor-organist Mannes Hofsink componeerde nieuwe bewerkingen voor de protestantse Nieuwe Kerk-gemeente.
Lieddichter Andries Govaart en cantor-organist Mannes Hofsink componeerde nieuwe bewerkingen voor de protestantse Nieuwe Kerk-gemeente. beeld Niek Stam en Marien Hovestad

Groningen

‘Dat ga ik ook doen, later als ik groot ben’, dacht Mannes Hofsink, toen hij organist was van de Grote Kerk in Meppel. Zijn voorganger, Nico Verrips, had de vaste onderdelen van de liturgie op muziek gezet.

Dat is in de muziekgeschiedenis al honderden keren gedaan, van het eeuwenoude gregoriaans via Bach, Mozart, Herman Finkers en Ennio Morricone tot de zeven versies die in het Liedboek uit 2013 staan. Hofsink en lieddichter Andries Govaart voegen zich nu in die rij. Zondagochtend klinkt hun compositie voor het eerst, in de pinksterdienst van de Groninger Nieuwe Kerk, waar Hofsink sinds 2019 cantor-organist is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoogleraar kerkrecht: Christelijk-gereformeerden kunnen vrouwelijke synodeleden niet weigeren

Vrouwelijke ambtsdragers kunnen gewoon afgevaardigd worden naar de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Die opmerkelijke conclusie trekt Herman Selderhuis, hoogleraar kerkrecht.

Afbeelding

Klimaatactivist gedoopt met water uit het waterkanon van de A12-blokkade

Een belijdeniskandidaat en dopeling heeft zich zondag laten dopen met water uit een waterkanon dat bij de klimaatdemonstratie op de A12 is ingezet. ‘Op deze manier breng je een politiek statement de kerk in.’

Afbeelding

Na afloop van de preek van dominee Van Bell riep ouderling Ruys dat de preek 'uit de duivel' was geweest'

De kerkenraad vergaderde over een bezwaarschrift van vrijzinnige gemeenteleden. Over geluidsoverlast voor de buren te voorkomen, werden de luiken van de vergaderzaal gesloten.

Afbeelding

Protestants klooster op het Friese platteland: 'We willen ruimte maken voor God, zodat Hij iets kan doen'

Op pinksterzondag opent een protestants klooster op het Friese platteland. Zeventien ‘kleasterlingen’ kiezen voor een leven in stilte, bezinning en verbinding. ‘Pinksteren is een feest om nieuwe wegen in te slaan.’

Afbeelding

Eerste Roepingenzondag in de Protestantse Kerk: 'Zonder nieuwe roepingen zullen jonge dominees verzuipen'

Twee jonge dominees luidden in maart de noodklok over het dalende aantal predikanten in Nederland. Hun kerkverband haakt nu aan bij een bestaand fenomeen: roepingenzondag.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?