Eerste Roepingenzondag in de Protestantse Kerk: ‘Zonder nieuwe roepingen zullen jonge dominees verzuipen’

Nieuws
Twee jonge dominees luidden in maart de noodklok over het dalende aantal predikanten in Nederland. Hun kerkverband haakt nu aan bij een bestaand fenomeen: roepingenzondag.
Koos van Noppen
zaterdag 27 mei 2023 om 01:51 aangepast 08:04
'Het zou goed zijn als gemeenteleden zich van tijd tot tijd bezinnen op de vraag: waar roept God je vandaag toe?'
'Het zou goed zijn als gemeenteleden zich van tijd tot tijd bezinnen op de vraag: waar roept God je vandaag toe?' beeld Niek Stam

Het aantal predikanten in ons land daalt nog sneller dan het aantal kerkgangers, constateerden twee jonge dominees, Mark de Jager en Gert de Kok, die half maart de noodklok luidden. ‘Er is actie nodig. Zonder nieuwe roepingen zullen jonge dominees verzuipen, zal de secularisatie in een nieuwe stroomversnelling raken en de polarisatie verder toenemen.’ Ze pleitten voor invoering van een ‘Roepingenzondag’ in de Protestantse Kerk in Nederland. En die komt er zondag, op Eerste Pinksterdag.

‘Ons initiatief heeft meer losgemaakt dan we hadden durven hopen’, zegt Mark de Jager, voormalig Jonge Theoloog des Vaderlands, tegenwoordig predikant in Dwingeloo. ‘Het pleidooi resoneert. Deze week ben ik een aantal dagen op het seminarie en daar is de to..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze oudere dame uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland weet nog hoe de kerk in 1953 scheurde

Bij de trouwdienst van haar zus begin juni 1953, rustig geleid door doctor Steenblok, heeft niemand wat door. Maar een week later barst de bom: de Gereformeerde Gemeenten splitsen. Een ooggetuige vertelt.

Afbeelding

Hersteld Hervormde Kerk groeit met bijna vierhonderd leden. 'Een broos en kwetsbaar bezit'

In een tijd dat veel kerken krimpen, meldt de Hersteld Hervormde Kerk in haar jaarrapportage over 2022 een lichte groei van bijna vierhonderd leden. ‘Van Gereformeerde Gemeenten tot vrijgemaakt, mensen komen overal vandaan.’

Afbeelding

Theologen en boeren zoeken samen naar een christelijke visie op de grond

Wat heeft het christelijk geloof te maken met de grond die wij bewonen, bewerken en bewaren? Theologen gaan samen met christelijke boeren en andere gelovigen op zoek naar antwoorden.

Afbeelding

Hoogleraar kerkrecht: Christelijk-gereformeerden kunnen vrouwelijke synodeleden niet weigeren

Vrouwelijke ambtsdragers kunnen gewoon afgevaardigd worden naar de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Die opmerkelijke conclusie trekt Herman Selderhuis, hoogleraar kerkrecht.

Afbeelding

Hoe de Gereformeerde Gemeenten op een achternamiddag in 1953 scheurden

Voorbijgangers in de Boothstraat in Utrecht zagen op woensdagmiddag 3 juni 1953 een eigenaardig tafereel. Enkele mannen in zwarte pakken verlieten in opgewonden staat het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente.

Afbeelding

Klimaatactivist gedoopt met water uit het waterkanon van de A12-blokkade

Een belijdeniskandidaat en dopeling heeft zich zondag laten dopen met water uit een waterkanon dat bij de klimaatdemonstratie op de A12 is ingezet. ‘Op deze manier breng je een politiek statement de kerk in.’