Uniek: vijf nieuwe studenten voor GerGem-domineesopleiding. Vanuit de klas en de stal naar de preekstoel

Achtergrond
Voor het eerst in meer dan vijftig jaar krijgt de predikantsopleiding van de Gereformeerde Gemeenten er vijf nieuwe studenten bij. Dat is goed nieuws voor het kerkgenootschap, dat met een enorm domineestekort kampt.
Hilbert Meijer Freek Houweling
woensdag 24 mei 2023 om 20:02 aangepast 25 mei 2023 08:43
De Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten in Rotterdam.
De Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten in Rotterdam. beeld google streetview

Rotterdam

Het selectieproces van studenten voor de Theologische School in Rotterdam is een jaarlijks, drie dagen durend ritueel in de Gereformeerde Gemeenten, een reformatorisch kerkgenootschap met ruim honderdduizend leden. Er zijn 62 predikanten in actieve dienst en 150 gemeenten, wat betekent dat meer dan de helft van de kerken zonder dominee zit. 

Toch worden slechts mondjesmaat studenten toegelaten: sinds de oprichting van de school in 1927 gemiddeld nog geen twee studenten per jaar. Het is slechts drie keer eerder voorgekomen dat er vijf studenten bij kwamen. Dat was in 1960, 1967 en 1969. Sinds veertig jaar is een voorzichtige stijgende lijn in het aantal toe studenten zichtbaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoogleraar kerkrecht: Christelijk-gereformeerden kunnen vrouwelijke synodeleden niet weigeren

Vrouwelijke ambtsdragers kunnen gewoon afgevaardigd worden naar de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Die opmerkelijke conclusie trekt Herman Selderhuis, hoogleraar kerkrecht.

Afbeelding

Klimaatactivist gedoopt met water uit het waterkanon van de A12-blokkade

Een belijdeniskandidaat en dopeling heeft zich zondag laten dopen met water uit een waterkanon dat bij de klimaatdemonstratie op de A12 is ingezet. ‘Op deze manier breng je een politiek statement de kerk in.’

Afbeelding

Na afloop van de preek van dominee Van Bell riep ouderling Ruys dat de preek 'uit de duivel' was geweest'

De kerkenraad vergaderde over een bezwaarschrift van vrijzinnige gemeenteleden. Over geluidsoverlast voor de buren te voorkomen, werden de luiken van de vergaderzaal gesloten.

Afbeelding

Protestants klooster op het Friese platteland: 'We willen ruimte maken voor God, zodat Hij iets kan doen'

Op pinksterzondag opent een protestants klooster op het Friese platteland. Zeventien ‘kleasterlingen’ kiezen voor een leven in stilte, bezinning en verbinding. ‘Pinksteren is een feest om nieuwe wegen in te slaan.’

Afbeelding

Eerste Roepingenzondag in de Protestantse Kerk: 'Zonder nieuwe roepingen zullen jonge dominees verzuipen'

Twee jonge dominees luidden in maart de noodklok over het dalende aantal predikanten in Nederland. Hun kerkverband haakt nu aan bij een bestaand fenomeen: roepingenzondag.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?