Expositie over het leed van Palestijnen op Duitse Kirchentag verboden: ‘Te eenzijdig’

Nieuws
Een tentoonstelling over de Nakba, de verdrijving van Palestijnen uit Israël in 1948, mag over twee weken op de protestantse Kirchentag in Duitsland niet te zien zijn. De rol van de Arabische oorlog wordt verzwegen, zegt het Kirchentag-bestuur.
Wim Houtman
woensdag 24 mei 2023 om 17:45
Algemeen-secretaris Kristin Jahn van de Kirchentag presenteert het programma voor de editie-2023.
Algemeen-secretaris Kristin Jahn van de Kirchentag presenteert het programma voor de editie-2023. beeld dpa / Daniel Karmann

Neurenberg

Het bestuur van de Kirchentag heeft eenstemmig besloten de expositie te verbieden, zo bericht persbureau Idea. De geschiedenis wordt daarin ‘eenzijdig’ belicht, verklaart algemeen-secretaris Kristin Jahn. 

De expositie was op eerdere edities van de kerkelijke toogdagen wel te zien. Het is ook al jaren bekend dat er bijstelling nodig is, maar op dat punt zijn de samenstellers tot nu toe ‘in gebreke gebleven’, zegt Jahn.

Het leed van de Palestijnen wordt in de expositie aan de stichting van de staat Israël toegeschreven. Verzwegen wordt dat het vluchtelingenprobleem een rechtstreeks gevolg is van de aanval die de Arabische landen meteen op de jonge staat lanceerden, zegt het Kirchentag-bestuur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze drie dominees maakten een carrièreswitch naar de kansel: 'In vertrouwen op God zet ik deze stap'

Een beginnend predikant die direct na het vwo theologie studeerde? Dat is al jaren een uitzondering. Een nieuwe predikant in de Protestantse Kerk is gemiddeld 38 jaar. Drie zij-instromers vertellen over hun roeping.

Afbeelding

Abraham Kuyper wilde tot actie overgaan, maar de tijd bleek er nog niet rijp voor. Toen nam hij een besluit

Abraham Kuyper was een principieel man. Toen hij zijn principes in de praktijk ging brengen, werd er geschokt gereageerd. Een geestverwant verweet hem diefstal.

Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.

Afbeelding

De Lutherse Kerk in Paramaribo wil vernieuwing en groei: 'Er zijn hier te veel lege plaatsen'

De Lutherse Kerk van Paramaribo was ooit de 'kleurlingenkerk' en 'armeluiskerk'. De monumentale Maarten Lutherkerk getuigt van meer rijkdom. Door de coronacrisis is het aantal kerkgangers wel sterk afgenomen.

Afbeelding

Theoloog Sake Stoppels is een sceptische gelovige: 'De kerk is een zootje; ik hoor bij dat zootje'

Een gesprek met Sake Stoppels, gemeenteopbouw-specialist, bij zijn emeritaat. 'Bij mij is het glas altijd halfleeg. Als sceptische gelovige herken ik me in de dichtregel: 'Nooit heb ik niets met U'.'

Afbeelding

Deze oudere dame uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland weet nog hoe de kerk in 1953 scheurde

Bij de trouwdienst van haar zus begin juni 1953, rustig geleid door doctor Steenblok, heeft niemand wat door. Maar een week later barst de bom: de Gereformeerde Gemeenten splitsen. Een ooggetuige vertelt.