Protestants klooster op het Friese platteland: ‘We willen ruimte maken voor God, zodat Hij iets kan doen.’

Reportage
Op pinksterzondag opent een protestants klooster op het Friese platteland. Zeventien ‘kleasterlingen’ kiezen voor een leven in stilte, bezinning en verbinding in een tot klooster omgebouwde boerderij. ‘Pinksteren is een feest om nieuwe wegen in te slaan.’
Hilbert Meijer
zaterdag 27 mei 2023 om 02:00
Het protestantse klooster is gehuisvest in een monumentale Friese boerderij.
Het protestantse klooster is gehuisvest in een monumentale Friese boerderij. beeld Jacob van Essen

Als een Friese kop-hals-rompboerderij had kunnen denken, dan toch zeker niet dat ze nog eens tot kloostercomplex omgebouwd zou worden. Het monumentale gebouw in Hijlaard, een dorpje tussen Leeuwarden en Jorwert, heeft een grootscheepse restauratie en verbouwing achter de rug. 

Links tegen de romp is een kloostergang gebouwd, een overdekte gang rondom een binnenplaats. Die leidt naar de gastenverblijven, die rustzoekers kunnen boeken. In de voormalige boerderij zelf kunnen ze deelnemen aan de maaltijden en vieringen. ‘Een veilige plek waar mensen de tijd krijgen na te denken over hun leven en geloof’, vat dominee en kloosterling Hinne Wagenaar (61) het samen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protestants klooster op het Friese platteland: 'We willen ruimte maken voor God, zodat Hij iets kan doen.'

Op pinksterzondag opent een protestants klooster op het Friese platteland. Zeventien ‘kleasterlingen’ kiezen voor een leven in stilte, bezinning en verbinding. ‘Pinksteren is een feest om nieuwe wegen in te slaan.’

Afbeelding

Eerste Roepingenzondag in de Protestantse Kerk: 'Zonder nieuwe roepingen zullen jonge dominees verzuipen'

Twee jonge dominees luidden in maart de noodklok over het dalende aantal predikanten in Nederland. Hun kerkverband haakt nu aan bij een bestaand fenomeen: roepingenzondag.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Met Pinksteren klinkt een nieuwe 'mis' in Groningen: 'Ik hoop op een glimlach als mensen dit horen'

In Groningen zijn de vaste onderdelen van de klassieke kerkdienst 'hertaald' en opnieuw op muziek gezet. Een cadeautje voor de protestantse Nieuwe Kerk-gemeente. 'Als dit elitair wordt genoemd, heb ik mijn doel gemist.'

Afbeelding

Uniek: vijf nieuwe studenten voor GerGem-domineesopleiding. Vanuit de klas en de stal naar de preekstoel

Voor het eerst in meer dan vijftig jaar krijgt de predikantsopleiding van de Gereformeerde Gemeenten er vijf nieuwe studenten bij. Dat is goed nieuws voor het kerkgenootschap, dat met een enorm domineestekort kampt.

Afbeelding

Expositie over het leed van Palestijnen op Duitse Kirchentag verboden: 'Te eenzijdig'

Een tentoonstelling over de Nakba, de verdrijving van Palestijnen uit Israël in 1948, mag over twee weken op de protestantse Kirchentag in Duitsland niet te zien zijn. ‘De rol van de Arabische oorlog wordt verzwegen.’