Nederlandse Gereformeerde Kerken vieren hereniging: ‘Eenheid is altijd werk in uitvoering’

Achtergrond
Met een landelijke viering in Utrecht werd vrijdag stilgestaan bij de hereniging van vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden. Het doorbreken van de kerkelijke versplintering smaakt nu al naar meer. ‘De kerk is nog niet compleet één.’
Hilbert Meijer
vrijdag 12 mei 2023 om 21:38 aangepast 13 mei 2023 11:33
De Utrechtse Jacobikerk vormde vrijdagavond het decor voor de landelijke viering van de kerkhereniging.
De Utrechtse Jacobikerk vormde vrijdagavond het decor voor de landelijke viering van de kerkhereniging. beeld Leonard Walpot

Utrecht

‘Onbekommerd en voluit gereformeerd zijn’, dat gunt Arnold Huijgen de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. De christelijk-gereformeerde hoogleraar sprak die wens uit tijdens de landelijke viering van de eenwording van vrijgemaakt-gereformeerden in Utrecht. ‘Blijf alstublieft gereformeerd in uw opvattingen, in uw levenswandel, in de vormgeving van het kerkelijk leven.’

Met zang, dans, gebed, bezinning en verstilling werd vrijdagavond in de Utrechtse Jacobikerk gevierd dat een kerkelijke breuk na ruim vijftig jaar is geheeld. De bijna zeshonderd bezoekers zongen samen met de christelijke band Sela. En een zegen over het nieuwe kerkverband werd uitgesproken door onder anderen vertegenwoordigers van de Protestantse Kerk in Nederlan..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze drie dominees maakten een carrièreswitch naar de kansel: 'In vertrouwen op God zet ik deze stap'

Een beginnend predikant die direct na het vwo theologie studeerde? Dat is al jaren een uitzondering. Een nieuwe predikant in de Protestantse Kerk is gemiddeld 38 jaar. Drie zij-instromers vertellen over hun roeping.

Afbeelding

Abraham Kuyper wilde tot actie overgaan, maar de tijd bleek er nog niet rijp voor. Toen nam hij een besluit

Abraham Kuyper was een principieel man. Toen hij zijn principes in de praktijk ging brengen, werd er geschokt gereageerd. Een geestverwant verweet hem diefstal.

Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.

Afbeelding

De Lutherse Kerk in Paramaribo wil vernieuwing en groei: 'Er zijn hier te veel lege plaatsen'

De Lutherse Kerk van Paramaribo was ooit de 'kleurlingenkerk' en 'armeluiskerk'. De monumentale Maarten Lutherkerk getuigt van meer rijkdom. Door de coronacrisis is het aantal kerkgangers wel sterk afgenomen.

Afbeelding

Theoloog Sake Stoppels is een sceptische gelovige: 'De kerk is een zootje; ik hoor bij dat zootje'

Een gesprek met Sake Stoppels, gemeenteopbouw-specialist, bij zijn emeritaat. 'Bij mij is het glas altijd halfleeg. Als sceptische gelovige herken ik me in de dichtregel: 'Nooit heb ik niets met U'.'

Afbeelding

Deze oudere dame uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland weet nog hoe de kerk in 1953 scheurde

Bij de trouwdienst van haar zus begin juni 1953, rustig geleid door doctor Steenblok, heeft niemand wat door. Maar een week later barst de bom: de Gereformeerde Gemeenten splitsen. Een ooggetuige vertelt.