René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk: ‘Geen Israëlreis zonder bezoek Palestijnse christenen’

Analyse
Na de ophef rond een reis naar Israël en de Palestijnse gebieden, dit voorjaar, worden de woorden van René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, op een goudschaaltje gewogen. Deze week gaf hij het prikkelende advies: ‘Geen Israëlreizen zonder ook broeders en zusters in Palestina te bezoeken.’
Koos van Noppen
donderdag 11 mei 2023 om 21:56
Jeruzalem. Als het aan PKN-bestuurder René de Reuver ligt, vindt er geen Israëlreis meer plaats zonder een ontmoeting met Palestijnse christenen.
Jeruzalem. Als het aan PKN-bestuurder René de Reuver ligt, vindt er geen Israëlreis meer plaats zonder een ontmoeting met Palestijnse christenen. beeld anp

Amersfoort

De Protestantse Kerk in Nederland is bezig met een ‘herijking’ van een nota over het Israëlisch-Palestijnse conflict in de context van de Arabische wereld van het Midden-Oosten. Deze IP-nota, zoals die in de wandelgangen heet, dateert uit 2008. ‘De wanhoop neemt met het jaar toe’, zei een medewerkster van Kerk in Actie in de synodevergadering afgelopen najaar, toen werd besloten de inhoud van de nota opnieuw tegen het licht te houden. De herijking vergt overleg met allerlei betrokkenen.

Dat er recent ophef ontstond na een reis van De Reuver met een groep andere kerkleiders naar Israël en de Palestijnse gebieden, zal die gesprekken vast geen goed gedaan hebben. Hij had in een blog de Holocaust vergeleken met de situatie van de Pa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Abraham Kuyper wilde tot actie overgaan, maar de tijd bleek er nog niet rijp voor. Toen nam hij een besluit

Abraham Kuyper was een principieel man. Toen hij zijn principes in de praktijk ging brengen, werd er geschokt gereageerd. Een geestverwant verweet hem diefstal.

Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.

Afbeelding

De Lutherse Kerk in Paramaribo wil vernieuwing en groei: 'Er zijn hier te veel lege plaatsen'

De Lutherse Kerk van Paramaribo was ooit de 'kleurlingenkerk' en 'armeluiskerk'. De monumentale Maarten Lutherkerk getuigt van meer rijkdom. Door de coronacrisis is het aantal kerkgangers wel sterk afgenomen.

Afbeelding

Theoloog Sake Stoppels is een sceptische gelovige: 'De kerk is een zootje; ik hoor bij dat zootje'

Een gesprek met Sake Stoppels, gemeenteopbouw-specialist, bij zijn emeritaat. 'Bij mij is het glas altijd halfleeg. Als sceptische gelovige herken ik me in de dichtregel: 'Nooit heb ik niets met U'.'

Afbeelding

Deze oudere dame uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland weet nog hoe de kerk in 1953 scheurde

Bij de trouwdienst van haar zus begin juni 1953, rustig geleid door doctor Steenblok, heeft niemand wat door. Maar een week later barst de bom: de Gereformeerde Gemeenten splitsen. Een ooggetuige vertelt.

Afbeelding

Hersteld Hervormde Kerk groeit met bijna vierhonderd leden. 'Een broos en kwetsbaar bezit'

In een tijd dat veel kerken krimpen, meldt de Hersteld Hervormde Kerk in haar jaarrapportage over 2022 een lichte groei van bijna vierhonderd leden. ‘Van Gereformeerde Gemeenten tot vrijgemaakt, mensen komen overal vandaan.’