Jojanneke verloor als tiener beide ouders: ‘Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn’

Interview
Toen ze veertien was, overleden haar ouders, vijf maanden na elkaar. Jojanneke van den Bosch (47) stond er alleen voor, met haar oudere zus. ‘We waren op kerstavond welkom bij een tante en oom, maar met Kerst zelf konden we nergens heen.’ Afgelopen voorjaar overleed haar halfzus.
Wim Houtman
zaterdag 6 mei 2023 om 02:00
Jojanneke van den Bosch stond er als tiener alleen voor: ‘De theorie dat rouw in fasen werkt, is echt een mythe.’
Jojanneke van den Bosch stond er als tiener alleen voor: ‘De theorie dat rouw in fasen werkt, is echt een mythe.’ beeld Peter Boer
Niet te missen

Rotterdam

‘Er was een moment dat ik het contrast voelde. Je woont thuis met je ouders, je speelt buiten, je gaat naar het zwembad, je hebt verjaardagen, je kijkt naar dingen uit. Toen stierven allebei mijn ouders, kort na elkaar. Dat moment in het mortuarium – ik stond naast de baar en ik wist tot in al mijn vezels: het wordt nooit meer zoals het was. En: nu is de onvoorwaardelijkheid in mijn leven voor altijd weg. Als je iets stoms zegt of je doet iets verkeerds, dan zijn je ouders misschien boos op je. Of je wordt gecorrigeerd. Of je komt ermee weg. Maar uiteindelijk houden ze van je, dus het zit goed. Dat was ik kwijt. Ik voelde me reddeloos verloren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze drie dominees maakten een carrièreswitch naar de kansel: 'In vertrouwen op God zet ik deze stap'

Een beginnend predikant die direct na het vwo theologie studeerde? Dat is al jaren een uitzondering. Een nieuwe predikant in de Protestantse Kerk is gemiddeld 38 jaar. Drie zij-instromers vertellen over hun roeping.

Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Pastor Jolanda Aantjes bidt al een jaar voor nieuwe gemeenteleden: 'Tot de Heer weerkeert'

Tien jaar al geen dopelingen of belijdeniscatechisanten in Hall, realiseerde pastor Jolanda Aantjes zich vorig Pinksteren. Ze besloot te bidden, een jaar lang. ‘Elke dag om één uur gaat de wekker’. Hoe is het nu in Hall?

Afbeelding

Jojanneke verloor als tiener beide ouders: 'Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn'

Toen ze veertien was, overleden haar ouders vlak na elkaar. ‘Mijn zus en ik konden met Kerst nooit ergens heen.’ Afgelopen voorjaar verloor ze haar halfzus. ‘Wat je dan niet moet vragen: had je een goede band met haar?’

Afbeelding

Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: 'Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten'

Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.