Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: ‘Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten’

Interview
Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.
Bas Meeuse
donderdag 4 mei 2023 om 13:46 aangepast 16:27
Dick Kruijthoff promoveerde op genezing na gebed. ‘Kerkelijk Nederland denkt dat het vooral gebeurt bij genezingsdiensten, bij mensen die daar zogezegd gevoelig voor zijn.’
Dick Kruijthoff promoveerde op genezing na gebed. ‘Kerkelijk Nederland denkt dat het vooral gebeurt bij genezingsdiensten, bij mensen die daar zogezegd gevoelig voor zijn.’ beeld Dirk Hol
Niet te missen

Om zeven uur ‘s morgens gaat bij Dick Kruijthoff de telefoon. Zijn vrouw, Jozien, neemt op. Ze werken in 2007 samen in een huisartsenpraktijk tussen de weilanden in Bleskensgraaf. Het is een patiënt uit hun praktijk die belt, Janneke Vlot: ‘Ik ben net onze straat uit gefietst en even bij de buurman op de boerderij langs geweest.’

‘Maar dat kan toch helemaal niet? Hoe dan?’, vraagt mevrouw Kruijthoff.

‘Ik ben genezen door gebed’, antwoordt Vlot.

Dick Kruijthoff staat versteld. Janneke Vlot, die dan 44 jaar is, was al zeventien jaar ziek en zat al lang in een rolstoel. Ze had een ernstig pijnsyndroom, posttraumatische dystrofie, en was onder behandeling in het Erasmus Medisch Centrum. Hij is haar huisarts en kent haar medische dossier. Als je..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze drie dominees maakten een carrièreswitch naar de kansel: 'In vertrouwen op God zet ik deze stap'

Een beginnend predikant die direct na het vwo theologie studeerde? Dat is al jaren een uitzondering. Een nieuwe predikant in de Protestantse Kerk is gemiddeld 38 jaar. Drie zij-instromers vertellen over hun roeping.

Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Pastor Jolanda Aantjes bidt al een jaar voor nieuwe gemeenteleden: 'Tot de Heer weerkeert'

Tien jaar al geen dopelingen of belijdeniscatechisanten in Hall, realiseerde pastor Jolanda Aantjes zich vorig Pinksteren. Ze besloot te bidden, een jaar lang. ‘Elke dag om één uur gaat de wekker’. Hoe is het nu in Hall?

Afbeelding

Jojanneke verloor als tiener beide ouders: 'Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn'

Toen ze veertien was, overleden haar ouders vlak na elkaar. ‘Mijn zus en ik konden met Kerst nooit ergens heen.’ Afgelopen voorjaar verloor ze haar halfzus. ‘Wat je dan niet moet vragen: had je een goede band met haar?’

Afbeelding

Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: 'Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten'

Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.