Belijdenis doen - dat zou sneller, laagdrempeliger en geestelijk minder gewichtig moeten worden

Analyse
Belijdenis doen, waarom zou je? Het machtige protestantse ritueel van de openbare belijdenis van het geloof leidt een treurig bestaan. Jongeren zien het nut vaak niet, en dominees vragen zich af waarom ze hun kerkelijke jeugd ertoe zouden aanzetten. En dat is een geweldige gemiste kans.
Dick Schinkelshoek
vrijdag 28 april 2023 om 13:36 aangepast 1 mei 2023 08:49
Belijdenisdienst in de consistorie van de gereformeerde kerk in het Zwitserse La Brévine (1950). De meisjes dragen een sluier als bruiden van Christus.
Belijdenisdienst in de consistorie van de gereformeerde kerk in het Zwitserse La Brévine (1950). De meisjes dragen een sluier als bruiden van Christus. beeld anp
Niet te missen Student Student: achtergrond

Denemarken en Finland staan niet bekend als de meest gelovige landen. Toch legt meer dan de helft van de Deense en Finse 13-15-jarigen belijdenis af van het geloof. Ook bij onze oosterburen staat de ‘Konfirmation’ in hoog aanzien: zo’n 150.000 Duitse protestantse jongeren zeggen jaarlijks ja tegen God en een christelijk leven. 

Vergeleken daarbij leidt ‘belijdenis doen’ in Nederland een zieltogend bestaan. Natuurlijk, van die hoge aantallen in Scandinavië en Duitsland kun je historische oorzaken aanwijzen. Naar de kerk gaan de meesten van die jongeren vervolgens nauwelijks. Maar ze roepen wel de vraag op: moeten Nederlandse kerken niet toch wat meer aan de openbare geloofsbelijdenis gaan doen?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze drie dominees maakten een carrièreswitch naar de kansel: 'In vertrouwen op God zet ik deze stap'

Een beginnend predikant die direct na het vwo theologie studeerde? Dat is al jaren een uitzondering. Een nieuwe predikant in de Protestantse Kerk is gemiddeld 38 jaar. Drie zij-instromers vertellen over hun roeping.

Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Pastor Jolanda Aantjes bidt al een jaar voor nieuwe gemeenteleden: 'Tot de Heer weerkeert'

Tien jaar al geen dopelingen of belijdeniscatechisanten in Hall, realiseerde pastor Jolanda Aantjes zich vorig Pinksteren. Ze besloot te bidden, een jaar lang. ‘Elke dag om één uur gaat de wekker’. Hoe is het nu in Hall?

Afbeelding

Jojanneke verloor als tiener beide ouders: 'Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn'

Toen ze veertien was, overleden haar ouders vlak na elkaar. ‘Mijn zus en ik konden met Kerst nooit ergens heen.’ Afgelopen voorjaar verloor ze haar halfzus. ‘Wat je dan niet moet vragen: had je een goede band met haar?’

Afbeelding

Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: 'Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten'

Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.