De kerkbreuk van 1967 raakte alle leerlingen van deze schoolklas. Dit zijn hun verhalen

Achtergrond
Joke moest haar verkering uitmaken, Nannie nam met pijn in het hart afscheid van haar school en Ina vierde verjaardagen in een ruzieachtige sfeer. Allemaal het gevolg van een kerkscheuring, eind jaren zestig. Per 1 mei gaan de twee kerken die toen ontstonden weer verder als één kerk. Wat deden de kerkelijke sores met de gereformeerde hbs-klas A4 in Rotterdam?
Hilbert Meijer
vrijdag 21 april 2023 om 10:52 aangepast 14:59
Klas A4 van het Gereformeerd Lyceum Rotterdam in 1969.
Klas A4 van het Gereformeerd Lyceum Rotterdam in 1969. beeld nd
Niet te missen

Klas A4 van het Gereformeerd Lyceum in Rotterdam onderbreekt de economieles even voor de schoolfotograaf. Linksvoor zit Nannie, in een geruite bloes en spencer. Ze lacht breeduit - de hbs was de mooiste tijd van haar leven. Wat ze nog niet weet, is dat het schoolgeluk van haar én haar vader - leraar Duits op dezelfde school - dit jaar voortijdig eindigt als gevolg van een kerkelijk conflict waaraan ze part noch deel heeft. Het is een pijnlijk verhaal, dat ze vandaag met maar één reden vertelt: een postuum eerbetoon aan haar vader.

Nannie en de andere leerlingen van klas A4 groeiden op in een gepolariseerd kerkelijk klimaat, waar ze in opgingen of afstand van namen. Als zeventigers zien zij twee kerken samengaan die zij als tieners zagen s..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze drie dominees maakten een carrièreswitch naar de kansel: 'In vertrouwen op God zet ik deze stap'

Een beginnend predikant die direct na het vwo theologie studeerde? Dat is al jaren een uitzondering. Een nieuwe predikant in de Protestantse Kerk is gemiddeld 38 jaar. Drie zij-instromers vertellen over hun roeping.

Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Pastor Jolanda Aantjes bidt al een jaar voor nieuwe gemeenteleden: 'Tot de Heer weerkeert'

Tien jaar al geen dopelingen of belijdeniscatechisanten in Hall, realiseerde pastor Jolanda Aantjes zich vorig Pinksteren. Ze besloot te bidden, een jaar lang. ‘Elke dag om één uur gaat de wekker’. Hoe is het nu in Hall?

Afbeelding

Jojanneke verloor als tiener beide ouders: 'Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn'

Toen ze veertien was, overleden haar ouders vlak na elkaar. ‘Mijn zus en ik konden met Kerst nooit ergens heen.’ Afgelopen voorjaar verloor ze haar halfzus. ‘Wat je dan niet moet vragen: had je een goede band met haar?’

Afbeelding

Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: 'Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten'

Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.