Hersteld Hervormde Kerk schorst van mishandeling verdachte predikant

Nieuws
De hersteld-hervormde predikant Henk J. is tijdelijk geschorst door zijn kerkverband. De Zuid-Hollandse voorganger kwam eerder deze week in het nieuws omdat zes van zijn kinderen hem beschuldigen van mishandeling.
Jacolien Viveen
zaterdag 1 april 2023 om 01:54
De geschorste predikant ging in januari nog voor in de Hersteld Hervormde Kerk van Ouddorp
De geschorste predikant ging in januari nog voor in de Hersteld Hervormde Kerk van Ouddorp beeld ND
Niet te missen

Veenendaal 

In een verklaring van de Hersteld Hervormde Kerk die vrijdagavond is verstuurd, wordt de predikant niet met name genoemd. Uit de context wordt wel duidelijk dat het om de Ouddorpse predikant Henk J. gaat die deze week, samen met zijn echtgenote, terechtstond voor ernstige vormen van mishandeling van zes van hun acht kinderen.

‘Wij delen u mee dat het regionaal college voor het opzicht (RCO-Zuid) inzake één van onze predikanten heeft besloten overeenkomstig ordinantie 11a artikel 13 lid 8 hem tijdelijk uit te sluiten van het verrichten van alle kerkelijke handelingen krachtens het ambt van predikant’, schrijft de landelijke kerkleiding. Genoemd artikel uit het kerkrecht gaat in op een tijdelijke schorsing in afwachting..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pastor Jolanda Aantjes bidt al een jaar voor nieuwe gemeenteleden: 'Tot de Heer weerkeert'

Tien jaar al geen dopelingen of belijdeniscatechisanten in Hall, realiseerde pastor Jolanda Aantjes zich vorig Pinksteren. Ze besloot te bidden, een jaar lang. ‘Elke dag om één uur gaat de wekker’. Hoe is het nu in Hall?

Afbeelding

Jojanneke verloor als tiener beide ouders: 'Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn'

Toen ze veertien was, overleden haar ouders vlak na elkaar. ‘Mijn zus en ik konden met Kerst nooit ergens heen.’ Afgelopen voorjaar verloor ze haar halfzus. ‘Wat je dan niet moet vragen: had je een goede band met haar?’

Afbeelding

Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: 'Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten'

Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.

Afbeelding

Belijdenis doen - dat zou sneller, laagdrempeliger en geestelijk minder gewichtig moeten worden

Belijdenis doen, waarom zou je? Kerken willen missionair zijn, maar de openbare belijdenis van het geloof leidt een treurig bestaan. Is dat geen gemiste kans? En waarom kun je niet vaker dan één keer belijdenis doen?

Afbeelding

De kerkbreuk van 1967 raakte alle leerlingen van deze schoolklas. Dit zijn hun verhalen

Joke moest haar verkering uitmaken, Nannie nam met pijn in het hart afscheid van haar school en Ina vierde verjaardagen in een ruzieachtige sfeer. Wat deden de kerkelijke sores met de gereformeerde hbs-klas A4 in Rotterdam?

Afbeelding

Jeroen wil dominee worden, maar kreeg nog geen beroep: 'Ik word om gekke redenen afgewezen'

Te licht, te zwaar, te jong, niet goed met kinderen, te onervaren. Het is een greep uit de redenen die Jeroen de Wind kreeg van kerken, waarom zij hem niet zien zitten als hun nieuwe dominee.