Deze Gereformeerde Gemeenten-dominee dacht aan emeritaat maar gaat nu preken in 95 jaar vacante kerk

Achtergrond
Dominee Sonnevelt van de Gereformeerde Gemeente in Alblasserdam had voorzichtige pensioenplannen. Maar net voor het weekend nam hij een beroep naar Poederoijen aan. ‘Ik heb een goede Meester, ik heb een nieuwe opdracht’.
Jacolien Viveen
maandag 27 maart 2023 om 12:57 aangepast 28 maart 2023 10:01
Dominee Sonnevelt: 'Toen sprak de Heere: Weid mijn lammeren.'
Dominee Sonnevelt: 'Toen sprak de Heere: Weid mijn lammeren.' beeld Cees van de Wal

Alblasserdam

Hij is 42 jaar predikant en diende vele gemeenten, maar nadat dominee Cees Sonnevelt (69) long covid en een longontsteking had gekregen, dacht hij rond de Kerst: ‘Ik moet misschien maar eens stoppen nu ik dit jaar zeventig hoop te worden.’ Het liep anders: hij gaat naar de Gereformeerde Gemeente van Poederoijen. 

Tot zijn niet geringe verrassing knapte hij heel goed op. ‘Het is geen honderd procent, maar ik ben wel bijna weer helemaal de oude’, vertelt de predikant. Daarnaast werd hij verrast door drie beroepen in één week, waaronder dat van de Gelderse gemeente aan de afgedamde Maas. ‘Poederoijen lag in mijn hart. Toen sprak de Heere: weid mijn lammeren, hoed mijn schapen.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoogleraar kerkrecht: Christelijk-gereformeerden kunnen vrouwelijke synodeleden niet weigeren

Vrouwelijke ambtsdragers kunnen gewoon afgevaardigd worden naar de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Die opmerkelijke conclusie trekt Herman Selderhuis, hoogleraar kerkrecht.

Afbeelding

Klimaatactivist gedoopt met water uit het waterkanon van de A12-blokkade

Een belijdeniskandidaat en dopeling heeft zich zondag laten dopen met water uit een waterkanon dat bij de klimaatdemonstratie op de A12 is ingezet. ‘Op deze manier breng je een politiek statement de kerk in.’

Afbeelding

Na afloop van de preek van dominee Van Bell riep ouderling Ruys dat de preek 'uit de duivel' was geweest'

De kerkenraad vergaderde over een bezwaarschrift van vrijzinnige gemeenteleden. Over geluidsoverlast voor de buren te voorkomen, werden de luiken van de vergaderzaal gesloten.

Afbeelding

Protestants klooster op het Friese platteland: 'We willen ruimte maken voor God, zodat Hij iets kan doen'

Op pinksterzondag opent een protestants klooster op het Friese platteland. Zeventien ‘kleasterlingen’ kiezen voor een leven in stilte, bezinning en verbinding. ‘Pinksteren is een feest om nieuwe wegen in te slaan.’

Afbeelding

Eerste Roepingenzondag in de Protestantse Kerk: 'Zonder nieuwe roepingen zullen jonge dominees verzuipen'

Twee jonge dominees luidden in maart de noodklok over het dalende aantal predikanten in Nederland. Hun kerkverband haakt nu aan bij een bestaand fenomeen: roepingenzondag.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?