Hoe dacht Paulus écht over slavernij? ‘Wij hebben onze blinde vlekken in het bijbellezen’

Interview
Hoe kon het dat Nederlandse protestanten zonder schuldgevoel slaven konden houden? Had de bijbeluitleg van een reformator als Calvijn daarmee te maken? Volgens Kyle Dieleman is dat heel goed mogelijk. Maar wat hebben we daaraan in onze tijd?
Bas Meeuse
donderdag 23 maart 2023 om 17:53 aangepast 24 maart 2023 10:32
‘Hoe verrassen we onze cultuur met naastenliefde?’, vraagt Kyle Dieleman (35) zich af. ‘Net als Calvijn kunnen wij ook blinde vlekken hebben in ons bijbellezen.’
‘Hoe verrassen we onze cultuur met naastenliefde?’, vraagt Kyle Dieleman (35) zich af. ‘Net als Calvijn kunnen wij ook blinde vlekken hebben in ons bijbellezen.’ beeld Jeroen Jumelet

Kyle Dieleman (35) is een Amerikaanse kerkhistoricus. Hij geeft les aan het Trinity Christian College, vlak bij Chicago. Dieleman bestudeert de zestiende-eeuwse reformatie in de Nederlanden. 

Donderdag sprak hij aan de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht over de zestiende-eeuwse bijbeluitleg van het boek Filemon. Hij deed dat bij een bijeenkomst over slavernij in relatie tot de kerkgeschiedenis.

Wat heeft het boek Filemon met slavernij te maken?

‘In dat bijbelboek gaat het over een slaaf, Onesimus, die weggelopen is naar de apostel Paulus. Paulus schrijft vervolgens een brief aan Filemon, de meester van die slaaf. Daarin vraagt hij of Filemon Onesimus wil vrijlaten. Wat in dit verhaal interessant is, is dat Onesimus christen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protestants klooster op het Friese platteland: 'We willen ruimte maken voor God, zodat Hij iets kan doen.'

Op pinksterzondag opent een protestants klooster op het Friese platteland. Zeventien ‘kleasterlingen’ kiezen voor een leven in stilte, bezinning en verbinding. ‘Pinksteren is een feest om nieuwe wegen in te slaan.’

Afbeelding

Eerste Roepingenzondag in de Protestantse Kerk: 'Zonder nieuwe roepingen zullen jonge dominees verzuipen'

Twee jonge dominees luidden in maart de noodklok over het dalende aantal predikanten in Nederland. Hun kerkverband haakt nu aan bij een bestaand fenomeen: roepingenzondag.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Met Pinksteren klinkt een nieuwe 'mis' in Groningen: 'Ik hoop op een glimlach als mensen dit horen'

In Groningen zijn de vaste onderdelen van de klassieke kerkdienst 'hertaald' en opnieuw op muziek gezet. Een cadeautje voor de protestantse Nieuwe Kerk-gemeente. 'Als dit elitair wordt genoemd, heb ik mijn doel gemist.'

Afbeelding

Uniek: vijf nieuwe studenten voor GerGem-domineesopleiding. Vanuit de klas en de stal naar de preekstoel

Voor het eerst in meer dan vijftig jaar krijgt de predikantsopleiding van de Gereformeerde Gemeenten er vijf nieuwe studenten bij. Dat is goed nieuws voor het kerkgenootschap, dat met een enorm domineestekort kampt.

Afbeelding

Expositie over het leed van Palestijnen op Duitse Kirchentag verboden: 'Te eenzijdig'

Een tentoonstelling over de Nakba, de verdrijving van Palestijnen uit Israël in 1948, mag over twee weken op de protestantse Kirchentag in Duitsland niet te zien zijn. ‘De rol van de Arabische oorlog wordt verzwegen.’