Hoe dacht Paulus écht over slavernij? ‘Wij hebben onze blinde vlekken in het bijbellezen’

Interview
Hoe kon het dat Nederlandse protestanten zonder schuldgevoel slaven konden houden? Had de bijbeluitleg van een reformator als Calvijn daarmee te maken? Volgens Kyle Dieleman is dat heel goed mogelijk. Maar wat hebben we daaraan in onze tijd?
Bas Meeuse
donderdag 23 maart 2023 om 17:53 aangepast 24 maart 2023 10:32
‘Hoe verrassen we onze cultuur met naastenliefde?’, vraagt Kyle Dieleman (35) zich af. ‘Net als Calvijn kunnen wij ook blinde vlekken hebben in ons bijbellezen.’
‘Hoe verrassen we onze cultuur met naastenliefde?’, vraagt Kyle Dieleman (35) zich af. ‘Net als Calvijn kunnen wij ook blinde vlekken hebben in ons bijbellezen.’ beeld Jeroen Jumelet

Kyle Dieleman (35) is een Amerikaanse kerkhistoricus. Hij geeft les aan het Trinity Christian College, vlak bij Chicago. Dieleman bestudeert de zestiende-eeuwse reformatie in de Nederlanden. 

Donderdag sprak hij aan de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht over de zestiende-eeuwse bijbeluitleg van het boek Filemon. Hij deed dat bij een bijeenkomst over slavernij in relatie tot de kerkgeschiedenis.

Wat heeft het boek Filemon met slavernij te maken?

‘In dat bijbelboek gaat het over een slaaf, Onesimus, die weggelopen is naar de apostel Paulus. Paulus schrijft vervolgens een brief aan Filemon, de meester van die slaaf. Daarin vraagt hij of Filemon Onesimus wil vrijlaten. Wat in dit verhaal interessant is, is dat Onesimus christen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze oudere dame uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland weet nog hoe de kerk in 1953 scheurde

Bij de trouwdienst van haar zus begin juni 1953, rustig geleid door doctor Steenblok, heeft niemand wat door. Maar een week later barst de bom: de Gereformeerde Gemeenten splitsen. Een ooggetuige vertelt.

Afbeelding

Hersteld Hervormde Kerk groeit met bijna vierhonderd leden. 'Een broos en kwetsbaar bezit'

In een tijd dat veel kerken krimpen, meldt de Hersteld Hervormde Kerk in haar jaarrapportage over 2022 een lichte groei van bijna vierhonderd leden. ‘Van Gereformeerde Gemeenten tot vrijgemaakt, mensen komen overal vandaan.’

Afbeelding

Theologen en boeren zoeken samen naar een christelijke visie op de grond

Wat heeft het christelijk geloof te maken met de grond die wij bewonen, bewerken en bewaren? Theologen gaan samen met christelijke boeren en andere gelovigen op zoek naar antwoorden.

Afbeelding

Hoogleraar kerkrecht: Christelijk-gereformeerden kunnen vrouwelijke synodeleden niet weigeren

Vrouwelijke ambtsdragers kunnen gewoon afgevaardigd worden naar de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Die opmerkelijke conclusie trekt Herman Selderhuis, hoogleraar kerkrecht.

Afbeelding

Hoe de Gereformeerde Gemeenten op een achternamiddag in 1953 scheurden

Voorbijgangers in de Boothstraat in Utrecht zagen op woensdagmiddag 3 juni 1953 een eigenaardig tafereel. Enkele mannen in zwarte pakken verlieten in opgewonden staat het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente.

Afbeelding

Klimaatactivist gedoopt met water uit het waterkanon van de A12-blokkade

Een belijdeniskandidaat en dopeling heeft zich zondag laten dopen met water uit een waterkanon dat bij de klimaatdemonstratie op de A12 is ingezet. ‘Op deze manier breng je een politiek statement de kerk in.’