Henk de Jong (91) overleden: Tegendraadse theoloog die heilige huisjes omver wierp

Nieuws
De bekende Nederlands-gereformeerde dominee Henk de Jong is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was een eigenzinnige theoloog, die de Bijbel ‘zorgvuldig, eerbiedig en geduldig’ bestudeerde.
Gerald Bruins
woensdag 22 maart 2023 om 09:12 aangepast 13:16
Dominee Henk de Jong (1932-2023)
Dominee Henk de Jong (1932-2023) beeld nd

Bosch en Duin

Henk de Jong was een theoloog die grondig werk maakte van exegese (‘Geen flauwekul, lezen wat er staat’) en er in zijn preken en lezingen niet voor terugdeinsde populaire theologische huisjes omver te werpen.

Hij werd geboren op 8 februari 1932 in een gereformeerd gezin in Alblasserdam. Zijn ouders gingen in 1944 mee met de Vrijmaking. Begin jaren vijftig reisde hij af naar Kampen voor de studie theologie aan de toenmalige vrijgemaakt-gereformeerde Theologische Hogeschool, de voorloper van de huidige universiteit. Daarnaast studeerde hij Semitische talen in Leiden om de grondtekst van het Oude Testament beter te leren begrijpen. In 1959 deed hij als dominee intrede in Gees om zich drie jaar later te verbinden aan de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze oudere dame uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland weet nog hoe de kerk in 1953 scheurde

Bij de trouwdienst van haar zus begin juni 1953, rustig geleid door doctor Steenblok, heeft niemand wat door. Maar een week later barst de bom: de Gereformeerde Gemeenten splitsen. Een ooggetuige vertelt.

Afbeelding

Hersteld Hervormde Kerk groeit met bijna vierhonderd leden. 'Een broos en kwetsbaar bezit'

In een tijd dat veel kerken krimpen, meldt de Hersteld Hervormde Kerk in haar jaarrapportage over 2022 een lichte groei van bijna vierhonderd leden. ‘Van Gereformeerde Gemeenten tot vrijgemaakt, mensen komen overal vandaan.’

Afbeelding

Theologen en boeren zoeken samen naar een christelijke visie op de grond

Wat heeft het christelijk geloof te maken met de grond die wij bewonen, bewerken en bewaren? Theologen gaan samen met christelijke boeren en andere gelovigen op zoek naar antwoorden.

Afbeelding

Hoogleraar kerkrecht: Christelijk-gereformeerden kunnen vrouwelijke synodeleden niet weigeren

Vrouwelijke ambtsdragers kunnen gewoon afgevaardigd worden naar de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Die opmerkelijke conclusie trekt Herman Selderhuis, hoogleraar kerkrecht.

Afbeelding

Hoe de Gereformeerde Gemeenten op een achternamiddag in 1953 scheurden

Voorbijgangers in de Boothstraat in Utrecht zagen op woensdagmiddag 3 juni 1953 een eigenaardig tafereel. Enkele mannen in zwarte pakken verlieten in opgewonden staat het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente.

Afbeelding

Klimaatactivist gedoopt met water uit het waterkanon van de A12-blokkade

Een belijdeniskandidaat en dopeling heeft zich zondag laten dopen met water uit een waterkanon dat bij de klimaatdemonstratie op de A12 is ingezet. ‘Op deze manier breng je een politiek statement de kerk in.’