Herenigde kerk krijgt ichthusvis als logo. ‘Beeldmerk verwijst naar Jezus als fundament’

Nieuws
Een staand ichthus-symbool vormt het nieuwe logo van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Het nieuwe kerkverband krijgt als motto ‘Hoopvol onderweg in Gods wereld’.
Hilbert Meijer
dinsdag 21 maart 2023 om 00:00 aangepast 19:23
Het logo van de Nederlandse Gereformeerde Kerken.
Het logo van de Nederlandse Gereformeerde Kerken. beeld nd

Amersfoort

De Nederlandse Gereformeerde Kerken is een nieuw kerkverband dat per 1 mei dit jaar ontstaat door de hereniging van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken. Dat samengaan wordt verbeeld in het beeldmerk: er zijn twee gedeeltelijke cirkels in te herkennen, die elkaar ontmoeten. 

Maar het logo is in de eerste plaats een ichtusvis. Het Griekse woord ‘ichthus’, dat vis betekent, bestaat uit de eerste letters van de woorden Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser in die taal. ‘Jezus is het fundament van de kerk. In het geloof draait het om Hem. Dat geven we weer met dit beeld’, zegt Embert Messelink, communicatieadviseur van het nieuwe kerkverband. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze oudere dame uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland weet nog hoe de kerk in 1953 scheurde

Bij de trouwdienst van haar zus begin juni 1953, rustig geleid door doctor Steenblok, heeft niemand wat door. Maar een week later barst de bom: de Gereformeerde Gemeenten splitsen. Een ooggetuige vertelt.

Afbeelding

Hersteld Hervormde Kerk groeit met bijna vierhonderd leden. 'Een broos en kwetsbaar bezit'

In een tijd dat veel kerken krimpen, meldt de Hersteld Hervormde Kerk in haar jaarrapportage over 2022 een lichte groei van bijna vierhonderd leden. ‘Van Gereformeerde Gemeenten tot vrijgemaakt, mensen komen overal vandaan.’

Afbeelding

Theologen en boeren zoeken samen naar een christelijke visie op de grond

Wat heeft het christelijk geloof te maken met de grond die wij bewonen, bewerken en bewaren? Theologen gaan samen met christelijke boeren en andere gelovigen op zoek naar antwoorden.

Afbeelding

Hoogleraar kerkrecht: Christelijk-gereformeerden kunnen vrouwelijke synodeleden niet weigeren

Vrouwelijke ambtsdragers kunnen gewoon afgevaardigd worden naar de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Die opmerkelijke conclusie trekt Herman Selderhuis, hoogleraar kerkrecht.

Afbeelding

Hoe de Gereformeerde Gemeenten op een achternamiddag in 1953 scheurden

Voorbijgangers in de Boothstraat in Utrecht zagen op woensdagmiddag 3 juni 1953 een eigenaardig tafereel. Enkele mannen in zwarte pakken verlieten in opgewonden staat het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente.

Afbeelding

Klimaatactivist gedoopt met water uit het waterkanon van de A12-blokkade

Een belijdeniskandidaat en dopeling heeft zich zondag laten dopen met water uit een waterkanon dat bij de klimaatdemonstratie op de A12 is ingezet. ‘Op deze manier breng je een politiek statement de kerk in.’