Herenigde kerk krijgt ichthusvis als logo. ‘Beeldmerk verwijst naar Jezus als fundament’

Nieuws
Een staand ichthus-symbool vormt het nieuwe logo van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Het nieuwe kerkverband krijgt als motto ‘Hoopvol onderweg in Gods wereld’.
Hilbert Meijer
dinsdag 21 maart 2023 om 00:00 aangepast 19:23
Het logo van de Nederlandse Gereformeerde Kerken.
Het logo van de Nederlandse Gereformeerde Kerken. beeld nd

Amersfoort

De Nederlandse Gereformeerde Kerken is een nieuw kerkverband dat per 1 mei dit jaar ontstaat door de hereniging van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken. Dat samengaan wordt verbeeld in het beeldmerk: er zijn twee gedeeltelijke cirkels in te herkennen, die elkaar ontmoeten. 

Maar het logo is in de eerste plaats een ichtusvis. Het Griekse woord ‘ichthus’, dat vis betekent, bestaat uit de eerste letters van de woorden Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser in die taal. ‘Jezus is het fundament van de kerk. In het geloof draait het om Hem. Dat geven we weer met dit beeld’, zegt Embert Messelink, communicatieadviseur van het nieuwe kerkverband. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protestants klooster op het Friese platteland: 'We willen ruimte maken voor God, zodat Hij iets kan doen.'

Op pinksterzondag opent een protestants klooster op het Friese platteland. Zeventien ‘kleasterlingen’ kiezen voor een leven in stilte, bezinning en verbinding. ‘Pinksteren is een feest om nieuwe wegen in te slaan.’

Afbeelding

Eerste Roepingenzondag in de Protestantse Kerk: 'Zonder nieuwe roepingen zullen jonge dominees verzuipen'

Twee jonge dominees luidden in maart de noodklok over het dalende aantal predikanten in Nederland. Hun kerkverband haakt nu aan bij een bestaand fenomeen: roepingenzondag.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Met Pinksteren klinkt een nieuwe 'mis' in Groningen: 'Ik hoop op een glimlach als mensen dit horen'

In Groningen zijn de vaste onderdelen van de klassieke kerkdienst 'hertaald' en opnieuw op muziek gezet. Een cadeautje voor de protestantse Nieuwe Kerk-gemeente. 'Als dit elitair wordt genoemd, heb ik mijn doel gemist.'

Afbeelding

Uniek: vijf nieuwe studenten voor GerGem-domineesopleiding. Vanuit de klas en de stal naar de preekstoel

Voor het eerst in meer dan vijftig jaar krijgt de predikantsopleiding van de Gereformeerde Gemeenten er vijf nieuwe studenten bij. Dat is goed nieuws voor het kerkgenootschap, dat met een enorm domineestekort kampt.

Afbeelding

Expositie over het leed van Palestijnen op Duitse Kirchentag verboden: 'Te eenzijdig'

Een tentoonstelling over de Nakba, de verdrijving van Palestijnen uit Israël in 1948, mag over twee weken op de protestantse Kirchentag in Duitsland niet te zien zijn. ‘De rol van de Arabische oorlog wordt verzwegen.’