Aandringen op vergeving bij misbruik in de kerk? Ineke van Dongen zag het vaak gebeuren

Interview
‘Ik kan het woord vergeving soms niet meer horen’, zegt Ineke van Dongen. Jarenlang was zij het gezicht van het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties. Nu neemt ze afscheid. ‘De Bijbel is een bron van leven, maar we kunnen elkaar er ook mee kapot maken.’
Eline Kuijper
zaterdag 18 maart 2023 om 01:15 aangepast 08:05
Ineke van Dongen neemt afscheid als het gezicht van het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties. ‘Voor slachtoffers is de veiligheid in de kerk weg.’
Ineke van Dongen neemt afscheid als het gezicht van het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties. ‘Voor slachtoffers is de veiligheid in de kerk weg.’ beeld Richard van Hoek

Aandringen op vergeving, niet het slachtoffer maar de dader willen beschermen (‘zijn we niet allemaal zondaars?’)  - Ineke van Dongen (70) heeft het vaak zien gebeuren. De afgelopen veertien jaar was ze als coördinator het gezicht van het Meldpunt Seksueel Misbruik in Kerkelijke Relaties. Talloze meldingen zag ze binnenkomen, ze trainde vertrouwenspersonen, schreef protocollen en begeleide kerken die met seksueel misbruik te maken kregen. 

Nu neemt ze afscheid van die rol - na haar pensioen was ze ‘nog niet klaar’ - en blikt ze terug. 

Van Dongen - getrouwd, moeder en grootmoeder - zit in haar stijlvolle woonkamer in Dordrecht. Her en der staan verse bosjes tulpen, aan de muur hangt een naaktschilderij en in verschillende hoeken prijkt kun..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Emmaüskerk staat midden in een volksbuurt: 'Mensen voelen zich door de autoriteiten niet gehoord'

De Emmaüskerk staat midden in het Soesterkwartier, een Amersfoortse volksbuurt. Mensen komen graag naar buiten voor een ‘bakkie’, als de wijkbakfiets er rondrijdt. De kerk wil tot zegen zijn voor de buurt.

Afbeelding

Deze man kerkt in de natuur: 'In gemaaid gras leeft niks, dat vind ik zo'n ontkenning van God'

Klaas-Hemke is weduwnaar van christelijk duurzaamheidsboegbeeld Martine Vonk. ‘Dan zei ze: ‘Verkondig ik overal dit en heb ik een man die maar autokilometers maakt en lappen vlees eet.’ Dat veranderde hem.

Afbeelding

Hoe dacht Paulus écht over slavernij? 'Wij hebben onze blinde vlekken in het bijbellezen'

Hoe kon het dat Nederlandse protestanten zonder schuldgevoel slaven konden houden? Had de bijbeluitleg van een reformator als Calvijn daarmee te maken? Volgens Kyle Dieleman is dat heel goed mogelijk.

Afbeelding

Henk de Jong (91) overleden: Tegendraadse theoloog die heilige huisjes omver wierp

De bekende Nederlands-gereformeerde dominee Henk de Jong is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was een eigenzinnige theoloog, die de Bijbel ‘zorgvuldig, eerbiedig en geduldig’ bestudeerde.

Afbeelding

Herenigde kerk krijgt ichthusvis als logo. 'Beeldmerk verwijst naar Jezus als fundament'

Een staand ichthus-symbool vormt het nieuwe logo van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Het nieuwe kerkverband krijgt als motto ‘Hoopvol onderweg in Gods wereld’.

Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'