Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: ‘Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?’

Interview
Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.’
Wim Houtman
zaterdag 18 maart 2023 om 01:45 aangepast 20 maart 2023 18:34
Kees van Baardewijk: ‘Gelukkig ben ik niet somber gestemd, ik heb nog een hoop lol in mijn leven.’
Kees van Baardewijk: ‘Gelukkig ben ik niet somber gestemd, ik heb nog een hoop lol in mijn leven.’ beeld Peter Boer
Niet te missen

Rondom een hofje in Apeldoorn zijn - drie hoog - kleine appartementen gebouwd. Kees van Baardewijk (88) woont met zijn vrouw ergens op de begane grond. ‘Het zijn hier allemaal bejaarden. Maar gek hè, wij hebben helemaal niet het gevoel dat wij daarbij horen.’ 

Zelf loopt hij met een rollator en fietsen gaat niet meer. Maar dat is niet de hoofdreden voor dit gesprek. Van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. 

‘Het is soms om wanhopig van te worden. Al wel twintig jaar heb ik last van visuele hallucinaties. Die zijn ook niet leuk, maar ze duren kort. Je ziet iets heel werkelijk wat er niet is. De eerste keer was midden in de nacht: ik werd half wakker en er ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pastor Jolanda Aantjes bidt al een jaar voor nieuwe gemeenteleden: 'Tot de Heer weerkeert'

Tien jaar al geen dopelingen of belijdeniscatechisanten in Hall, realiseerde pastor Jolanda Aantjes zich vorig Pinksteren. Ze besloot te bidden, een jaar lang. ‘Elke dag om één uur gaat de wekker’. Hoe is het nu in Hall?

Afbeelding

Jojanneke verloor als tiener beide ouders: 'Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn'

Toen ze veertien was, overleden haar ouders vlak na elkaar. ‘Mijn zus en ik konden met Kerst nooit ergens heen.’ Afgelopen voorjaar verloor ze haar halfzus. ‘Wat je dan niet moet vragen: had je een goede band met haar?’

Afbeelding

Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: 'Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten'

Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.

Afbeelding

Belijdenis doen - dat zou sneller, laagdrempeliger en geestelijk minder gewichtig moeten worden

Belijdenis doen, waarom zou je? Kerken willen missionair zijn, maar de openbare belijdenis van het geloof leidt een treurig bestaan. Is dat geen gemiste kans? En waarom kun je niet vaker dan één keer belijdenis doen?

Afbeelding

De kerkbreuk van 1967 raakte alle leerlingen van deze schoolklas. Dit zijn hun verhalen

Joke moest haar verkering uitmaken, Nannie nam met pijn in het hart afscheid van haar school en Ina vierde verjaardagen in een ruzieachtige sfeer. Wat deden de kerkelijke sores met de gereformeerde hbs-klas A4 in Rotterdam?

Afbeelding

Jeroen wil dominee worden, maar kreeg nog geen beroep: 'Ik word om gekke redenen afgewezen'

Te licht, te zwaar, te jong, niet goed met kinderen, te onervaren. Het is een greep uit de redenen die Jeroen de Wind kreeg van kerken, waarom zij hem niet zien zitten als hun nieuwe dominee.