Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: ‘Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?’

Interview
Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.’
Wim Houtman
zaterdag 18 maart 2023 om 01:45 aangepast 20 maart 2023 18:34
Kees van Baardewijk: ‘Gelukkig ben ik niet somber gestemd, ik heb nog een hoop lol in mijn leven.’
Kees van Baardewijk: ‘Gelukkig ben ik niet somber gestemd, ik heb nog een hoop lol in mijn leven.’ beeld Peter Boer
Niet te missen

Rondom een hofje in Apeldoorn zijn - drie hoog - kleine appartementen gebouwd. Kees van Baardewijk (88) woont met zijn vrouw ergens op de begane grond. ‘Het zijn hier allemaal bejaarden. Maar gek hè, wij hebben helemaal niet het gevoel dat wij daarbij horen.’ 

Zelf loopt hij met een rollator en fietsen gaat niet meer. Maar dat is niet de hoofdreden voor dit gesprek. Van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. 

‘Het is soms om wanhopig van te worden. Al wel twintig jaar heb ik last van visuele hallucinaties. Die zijn ook niet leuk, maar ze duren kort. Je ziet iets heel werkelijk wat er niet is. De eerste keer was midden in de nacht: ik werd half wakker en er ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'

Afbeelding

Deze kerk kromp fysiek fors, maar explodeerde online: 'We missen veel jongeren'

‘Je ziet het aan de vlekken op de tegelvloer, daar stonden vroeger ook stoelen.’ Voor coronatijd telde de GKv in Zwolle-Zuid twee goedgevulde ochtenddiensten. Nu is dat beduidend minder. Vier leden delen hun ervaring.

Afbeelding

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Gereformeerde Gemeenten: 'Overal zijn Gods kinderen'

Twee jonge vrouwen lopen een barista-café in Gouda binnen. Tussen het hippe publiek dat nipt aan een gemberthee of latte met de laptop op tafel, praten ze over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Afbeelding

Verontruste vrijgemaakten op bezinningstour: 'Laat je niet wijsmaken dat je een scheurmaker bent'

Is de Bijbel nog wel veilig in mijn kerk? Krijgen gemeenten te veel vrijheden? Met die vragen zoeken bezorgde vrijgemaakten elkaar op. De tijd dringt, want de fusie met de Nederlands-gereformeerden nadert.

Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Dominee Cees Huisman komt uit de 'GerGeminNed' maar werd diep geraakt door een 18e-eeuwse liberale collega

Hij is de vader van Josje (K3) en schreef een boek over een 18e-eeuwse collega. Emeritus-predikant Cees Huisman werd hervormd en schrijft volop. Een verhaal over uitersten en de invloed van vaders op hun kinderen.