Zorgen over breuk PThU en VU: ‘Studenten blijven zo steeds meer in hun eigen bubbel’

Achtergrond
‘De PThU begint zonder duidelijke academische inbedding en zonder goedgekeurde bachelor aan een avontuur in Utrecht.’ Dat is een van de zorgen die docenten van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en de Vrije Universiteit (VU) uiten in een gezamenlijke brief aan het bestuur van de faculteit en de universiteit.
Bas Meeuse
dinsdag 14 maart 2023 om 16:09 aangepast 15 maart 2023 16:22
Mattias Smalbrugge: ‘Met het advies om ergens anders te gaan studeren gebruiken de PThU en de VU studenten om het einde dichterbij te brengen.’
Mattias Smalbrugge: ‘Met het advies om ergens anders te gaan studeren gebruiken de PThU en de VU studenten om het einde dichterbij te brengen.’ beeld anp / Kim van Dam
Student Student: achtergrond

Begin deze maand maakten de universiteiten bekend de gezamenlijke bacheloropleiding theologie te stoppen. Al in april 2022 stemde de synode van de Protestantse Kerk in Nederland in met de verhuizing van de PThU, de universiteit die protestantse dominees opleidt, naar Utrecht. De universiteit heeft echter geen eigen bacheloropleiding en is nu bezig met het ontwikkelen daarvan. ‘Om studenten de optimale studie-ervaring te geven, adviseren we ze nu tijdelijk om aan de VU of aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) theologie te studeren’, vertelt Maarten Wisse, rector van de PThU.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zorgen over breuk PThU en VU: 'Studenten blijven zo steeds meer in hun eigen bubbel'

Docenten aan de VU en de PThU zijn verontwaardigd over het afschaffen van de gezamenlijke bachelor. 'De PThU begint zonder duidelijke academische inbedding en zonder goedgekeurde bachelor aan een avontuur in Utrecht.'

Afbeelding

Waarom vieren protestanten biddag? 'Het leven van alledag heeft te maken met God'

Eenmaal per jaar, op de tweede woensdag van maart, vieren veel protestanten biddag. Wat is dat eigenlijk? Waarom op woensdag? En waar komt de biddag voor gewas en arbeid vandaan? Vijf vragen en antwoorden.

Afbeelding

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Gereformeerde Gemeenten: 'Overal zijn Gods kinderen'

Twee jonge vrouwen lopen een barista-café in Gouda binnen. Tussen het hippe publiek dat nipt aan een gemberthee of latte met de laptop op tafel, praten ze over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Afbeelding

Refojongeren vinden via blind dates een partner in eigen kring: 'Willen zorgen voor een goede match'

De liefde van je leven ontmoeten op een blind date? Volgers van Instagram-pagina 'Refomemes' kunnen zich opgeven voor een afspraakje met een onbekende. En dat kan tot succes leiden. 'Er is al een Refomemes-stelletje.'

Afbeelding

De Bijbel gaat open in deze keet: ‘Leuker dan op een houten kerkbank zitten en de hele tijd luisteren’

Bidden, Bijbel, Boodschap en Barbecue. Om die vier B’s draait het op de maandelijkse Kerkkeet-avonden in Barneveld voor jongeren vanaf 14 jaar. En om de B van Bijpraten, want de bezoekers komen vooral ook om elkaar te ontmoeten.

Afbeelding

Hoe kun je tijdens advent meer stilstaan bij je geloof? ‘Ik zit met de handen in het haar’

Nu het advent is, kunnen de adventskaarsen en kerststalletjes weer uit de kast. Dominee Marien Kollenstaart hoopt dat christenen de vier weken naar Kerst ook gebruiken om meer met geloof bezig te zijn. Hij is zelf al begonnen met vasten.