Nieuwe doopvragen fusiekerk leggen minder nadruk op zondigheid van baby

Nieuws
De vragen die in de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken aan ouders gesteld worden bij de doop van een kind leggen minder dan voorheen de nadruk op de zondigheid van de baby in kwestie.
Hilbert Meijer
zaterdag 11 maart 2023 om 16:58 aangepast 17:37
Afbeelding
beeld anp / Jaco Klamer

Elspeet

De synode bereikte daar zaterdag overeenstemming over. Ouders krijgen de vraag: ‘Geloven jullie dat wij, ondanks dat we van nature in de macht van de zonde zijn, toch door Jezus Christus kinderen van God zijn?’ Tot 2011 werd in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt de formulering ‘in zonde ontvangen en geboren’ gebruikt, maar dat leidde tot veel misverstanden bij gasten, concludeert de Commissie Eredienst, die de nieuwe formulering heeft bedacht. Vanaf 2011 wordt de formulering ‘zondig ter wereld gekomen’ gebruikt, maar die is volgens de commissie ‘theologisch twijfelachtig en zowel inhoudelijk als liturgisch loodzwaar’.  

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Primeur op de Kirchentag: Bijbelstudie van president Steinmeier. 'Jezus zegt: vier het leven'

De bondspresident die een Bijbelstudie geeft, dat willen de Kirchentag-bezoekers wel meemaken. De Frankenhalle in het beursgebouw in Neurenberg, vijfduizend zitplaatsen, zit afgeladen vol.

Afbeelding

Drie ervaren voorgangers worden de nieuwe classispredikanten in de PKN

De Protestantse Kerk in Nederland krijgt drie nieuwe classispredikanten: Mark van Pelt, Riemer Praamsma en Ada Rebel. De drie nieuwe gezichten zijn vijftigers, die hun sporen op het kerkelijk erf hebben verdiend.

Afbeelding

De Kirchentag begint. Wat is het geheim? 'Het is een tankstation voor kerkgangers'

In Neurenberg begint woensdag de 38e Duitse Evangelische Kirchentag. Een feest van vier dagen, elke twee jaar, met honderdduizend of meer bezoekers. Wat zijn de thema's dit jaar?

Afbeelding

Deze drie dominees maakten een carrièreswitch naar de kansel: 'In vertrouwen op God zet ik deze stap'

Een beginnend predikant die direct na het vwo theologie studeerde? Dat is al jaren een uitzondering. Een nieuwe predikant in de Protestantse Kerk is gemiddeld 38 jaar. Drie zij-instromers vertellen over hun roeping.

Afbeelding

Abraham Kuyper wilde tot actie overgaan, maar de tijd bleek er nog niet rijp voor. Toen nam hij een besluit

Abraham Kuyper was een principieel man. Toen hij zijn principes in de praktijk ging brengen, werd er geschokt gereageerd. Een geestverwant verweet hem diefstal.

Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.