Nieuwe doopvragen fusiekerk leggen minder nadruk op zondigheid van baby

Nieuws
De vragen die in de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken aan ouders gesteld worden bij de doop van een kind leggen minder dan voorheen de nadruk op de zondigheid van de baby in kwestie.
Hilbert Meijer
zaterdag 11 maart 2023 om 16:58 aangepast 17:37
Afbeelding
beeld anp / Jaco Klamer

Elspeet

De synode bereikte daar zaterdag overeenstemming over. Ouders krijgen de vraag: ‘Geloven jullie dat wij, ondanks dat we van nature in de macht van de zonde zijn, toch door Jezus Christus kinderen van God zijn?’ Tot 2011 werd in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt de formulering ‘in zonde ontvangen en geboren’ gebruikt, maar dat leidde tot veel misverstanden bij gasten, concludeert de Commissie Eredienst, die de nieuwe formulering heeft bedacht. Vanaf 2011 wordt de formulering ‘zondig ter wereld gekomen’ gebruikt, maar die is volgens de commissie ‘theologisch twijfelachtig en zowel inhoudelijk als liturgisch loodzwaar’.  

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze Gereformeerde Gemeenten-dominee dacht aan emeritaat maar gaat nu preken in 95 jaar vacante kerk

Dominee Sonnevelt (69) van de Gereformeerde Gemeenten in Alblasserdam had voorzichtige pensioenplannen. Maar net voor het weekend nam hij een beroep naar Poederoijen aan. ‘Ik heb een goede Meester, ik heb een nieuwe opdracht’.

Afbeelding

De Emmaüskerk staat midden in een volksbuurt: 'Mensen voelen zich door de autoriteiten niet gehoord'

De Emmaüskerk staat midden in het Soesterkwartier, een Amersfoortse volksbuurt. Mensen komen graag naar buiten voor een ‘bakkie’, als de wijkbakfiets er rondrijdt. De kerk wil tot zegen zijn voor de buurt.

Afbeelding

Deze man kerkt in de natuur: 'In een gemaaid gazon leeft niks, dat vind ik zo'n ontkenning van God'

Klaas-Hemke is weduwnaar van christelijk duurzaamheidsboegbeeld Martine Vonk. ‘Dan zei ze: ‘Verkondig ik overal dit en heb ik een man die maar autokilometers maakt en lappen vlees eet.’ Dat veranderde hem.

Afbeelding

Hoe dacht Paulus écht over slavernij? 'Wij hebben onze blinde vlekken in het bijbellezen'

Hoe kon het dat Nederlandse protestanten zonder schuldgevoel slaven konden houden? Had de bijbeluitleg van een reformator als Calvijn daarmee te maken? Volgens Kyle Dieleman is dat heel goed mogelijk.

Afbeelding

Henk de Jong (91) overleden: Tegendraadse theoloog die heilige huisjes omver wierp

De bekende Nederlands-gereformeerde dominee Henk de Jong is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was een eigenzinnige theoloog, die de Bijbel ‘zorgvuldig, eerbiedig en geduldig’ bestudeerde.

Afbeelding

Herenigde kerk krijgt ichthusvis als logo. 'Beeldmerk verwijst naar Jezus als fundament'

Een staand ichthus-symbool vormt het nieuwe logo van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Het nieuwe kerkverband krijgt als motto ‘Hoopvol onderweg in Gods wereld’.