Nederlands-gereformeerden akkoord met ‘pensioendeal’ met vrijgemaakten

Nieuws
Een ‘pensioendeal’ voor predikanten uit de vrijgemaakt- en Nederlands Gereformeerde Kerken is een stap dichterbij. De Nederlands-gereformeerden gingen zaterdag tijdens de Landelijke Vergadering akkoord met een voorstel om de pensioenregeling van beide kerken gelijk te trekken. De vrijgemaakten besluiten daar op 12 april over.
Hilbert Meijer
zaterdag 11 maart 2023 om 14:52 aangepast 13 maart 2023 11:28
Synodebestuur en afgevaardigden overleggen zaterdag tijdens de landelijke vergadering over de pensioendeal. Het is volgens Frans Schippers ‘een van een van de lastigste onderwerpen’ in het proces van kerkelijke hereniging.
Synodebestuur en afgevaardigden overleggen zaterdag tijdens de landelijke vergadering over de pensioendeal. Het is volgens Frans Schippers ‘een van een van de lastigste onderwerpen’ in het proces van kerkelijke hereniging. beeld nd

Elspeet

De twee kerken gaan per 1 mei samen. Dat kan alleen als de pensioenvoorziening voor predikanten uit de twee fusiekerken op dezelfde manier geregeld wordt. Dat is een ingewikkelde puzzel: de vrijgemaakten hebben een eigen pensioenvoorziening, terwijl de Nederlands-gereformeerden sinds 2009 aangesloten zijn bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), waar ook bijvoorbeeld de pensioenen van predikanten uit de Protestantse Kerk in Nederland zijn ondergebracht. 

De pensioenkwestie werd zaterdag tijdens de synode van NGK en GKv opnieuw als ‘hoofdpijndossier’ getypeerd en gold lange tijd als mogelijk breekpunt voor het samengaan van de twee kerken. Vorig jaar werd echter een voorstel voor een oplossing gepresenteerd: de pensioenen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Primeur op de Kirchentag: Bijbelstudie van president Steinmeier. 'Jezus zegt: vier het leven'

De bondspresident die een Bijbelstudie geeft, dat willen de Kirchentag-bezoekers wel meemaken. De Frankenhalle in het beursgebouw in Neurenberg, vijfduizend zitplaatsen, zit afgeladen vol.

Afbeelding

Drie ervaren voorgangers worden de nieuwe classispredikanten in de PKN

De Protestantse Kerk in Nederland krijgt drie nieuwe classispredikanten: Mark van Pelt, Riemer Praamsma en Ada Rebel. De drie nieuwe gezichten zijn vijftigers, die hun sporen op het kerkelijk erf hebben verdiend.

Afbeelding

De Kirchentag begint. Wat is het geheim? 'Het is een tankstation voor kerkgangers'

In Neurenberg begint woensdag de 38e Duitse Evangelische Kirchentag. Een feest van vier dagen, elke twee jaar, met honderdduizend of meer bezoekers. Wat zijn de thema's dit jaar?

Afbeelding

Deze drie dominees maakten een carrièreswitch naar de kansel: 'In vertrouwen op God zet ik deze stap'

Een beginnend predikant die direct na het vwo theologie studeerde? Dat is al jaren een uitzondering. Een nieuwe predikant in de Protestantse Kerk is gemiddeld 38 jaar. Drie zij-instromers vertellen over hun roeping.

Afbeelding

Abraham Kuyper wilde tot actie overgaan, maar de tijd bleek er nog niet rijp voor. Toen nam hij een besluit

Abraham Kuyper was een principieel man. Toen hij zijn principes in de praktijk ging brengen, werd er geschokt gereageerd. Een geestverwant verweet hem diefstal.

Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.