Nederlands-gereformeerden akkoord met ‘pensioendeal’ met vrijgemaakten

Nieuws
Een ‘pensioendeal’ voor predikanten uit de vrijgemaakt- en Nederlands Gereformeerde Kerken is een stap dichterbij. De Nederlands-gereformeerden gingen zaterdag tijdens de Landelijke Vergadering akkoord met een voorstel om de pensioenregeling van beide kerken gelijk te trekken. De vrijgemaakten besluiten daar op 12 april over.
Hilbert Meijer
zaterdag 11 maart 2023 om 14:52 aangepast 13 maart 2023 11:28
Synodebestuur en afgevaardigden overleggen zaterdag tijdens de landelijke vergadering over de pensioendeal. Het is volgens Frans Schippers ‘een van een van de lastigste onderwerpen’ in het proces van kerkelijke hereniging.
Synodebestuur en afgevaardigden overleggen zaterdag tijdens de landelijke vergadering over de pensioendeal. Het is volgens Frans Schippers ‘een van een van de lastigste onderwerpen’ in het proces van kerkelijke hereniging. beeld nd

Elspeet

De twee kerken gaan per 1 mei samen. Dat kan alleen als de pensioenvoorziening voor predikanten uit de twee fusiekerken op dezelfde manier geregeld wordt. Dat is een ingewikkelde puzzel: de vrijgemaakten hebben een eigen pensioenvoorziening, terwijl de Nederlands-gereformeerden sinds 2009 aangesloten zijn bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), waar ook bijvoorbeeld de pensioenen van predikanten uit de Protestantse Kerk in Nederland zijn ondergebracht. 

De pensioenkwestie werd zaterdag tijdens de synode van NGK en GKv opnieuw als ‘hoofdpijndossier’ getypeerd en gold lange tijd als mogelijk breekpunt voor het samengaan van de twee kerken. Vorig jaar werd echter een voorstel voor een oplossing gepresenteerd: de pensioenen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze Gereformeerde Gemeenten-dominee dacht aan emeritaat maar gaat nu preken in 95 jaar vacante kerk

Dominee Sonnevelt (69) van de Gereformeerde Gemeenten in Alblasserdam had voorzichtige pensioenplannen. Maar net voor het weekend nam hij een beroep naar Poederoijen aan. ‘Ik heb een goede Meester, ik heb een nieuwe opdracht’.

Afbeelding

De Emmaüskerk staat midden in een volksbuurt: 'Mensen voelen zich door de autoriteiten niet gehoord'

De Emmaüskerk staat midden in het Soesterkwartier, een Amersfoortse volksbuurt. Mensen komen graag naar buiten voor een ‘bakkie’, als de wijkbakfiets er rondrijdt. De kerk wil tot zegen zijn voor de buurt.

Afbeelding

Deze man kerkt in de natuur: 'In een gemaaid gazon leeft niks, dat vind ik zo'n ontkenning van God'

Klaas-Hemke is weduwnaar van christelijk duurzaamheidsboegbeeld Martine Vonk. ‘Dan zei ze: ‘Verkondig ik overal dit en heb ik een man die maar autokilometers maakt en lappen vlees eet.’ Dat veranderde hem.

Afbeelding

Hoe dacht Paulus écht over slavernij? 'Wij hebben onze blinde vlekken in het bijbellezen'

Hoe kon het dat Nederlandse protestanten zonder schuldgevoel slaven konden houden? Had de bijbeluitleg van een reformator als Calvijn daarmee te maken? Volgens Kyle Dieleman is dat heel goed mogelijk.

Afbeelding

Henk de Jong (91) overleden: Tegendraadse theoloog die heilige huisjes omver wierp

De bekende Nederlands-gereformeerde dominee Henk de Jong is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was een eigenzinnige theoloog, die de Bijbel ‘zorgvuldig, eerbiedig en geduldig’ bestudeerde.

Afbeelding

Herenigde kerk krijgt ichthusvis als logo. 'Beeldmerk verwijst naar Jezus als fundament'

Een staand ichthus-symbool vormt het nieuwe logo van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Het nieuwe kerkverband krijgt als motto ‘Hoopvol onderweg in Gods wereld’.