Deze kerk kromp fysiek fors, maar explodeerde online: ‘We missen veel jongeren’

Interview
‘Je ziet het aan de vlekken op de tegelvloer, daar stonden vroeger ook stoelen.’ Voor coronatijd telde de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Zwolle-Zuid twee goedgevulde ochtenddiensten. Nu is dat beduidend minder. De koster, de scriba, de technicus én de thuiskijker delen hun ervaring.
Jacolien Viveen
zaterdag 11 maart 2023 om 01:54 aangepast 07:50
Van links naar rechts, boven naar beneden: Anita Wijma, Jurjen Kuurstra, scriba Anki van Bruggen en koster Maaike de Vries. Ze delen hun ervaringen binnen de Koningskerk in Zwolle.
Van links naar rechts, boven naar beneden: Anita Wijma, Jurjen Kuurstra, scriba Anki van Bruggen en koster Maaike de Vries. Ze delen hun ervaringen binnen de Koningskerk in Zwolle. beeld Dick Vos
Niet te missen

Zwolle

‘Levendig, met veel activiteiten’, zo omschrijven kerkgangers hun gemeente. Niettemin laat de coronatijd gaten na in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt van Zwolle-Zuid. De kerkganger komt de Koningskerk binnen via een ruime hal, met een ovale leestafel en diverse zitjes. Daarna volgt de hoge witte kerkzaal. Achterin een houten orgel met enorme pijpen, voor de middagdienst. Voorin een flexibel podium met nieuw katheder gemaakt uit het hout van de oude, massieve preekstoel. Daarnaast de opstelling voor de vaste bands, waaronder de jeugdband. De jeugd die tegelijk ook mist, net als de jonge gezinnen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze drie dominees maakten een carrièreswitch naar de kansel: 'In vertrouwen op God zet ik deze stap'

Een beginnend predikant die direct na het vwo theologie studeerde? Dat is al jaren een uitzondering. Een nieuwe predikant in de Protestantse Kerk is gemiddeld 38 jaar. Drie zij-instromers vertellen over hun roeping.

Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.

Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Pastor Jolanda Aantjes bidt al een jaar voor nieuwe gemeenteleden: 'Tot de Heer weerkeert'

Tien jaar al geen dopelingen of belijdeniscatechisanten in Hall, realiseerde pastor Jolanda Aantjes zich vorig Pinksteren. Ze besloot te bidden, een jaar lang. ‘Elke dag om één uur gaat de wekker’. Hoe is het nu in Hall?

Afbeelding

Jojanneke verloor als tiener beide ouders: 'Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn'

Toen ze veertien was, overleden haar ouders vlak na elkaar. ‘Mijn zus en ik konden met Kerst nooit ergens heen.’ Afgelopen voorjaar verloor ze haar halfzus. ‘Wat je dan niet moet vragen: had je een goede band met haar?’

Afbeelding

Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: 'Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten'

Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.