Deze kerk kromp fysiek fors, maar explodeerde online: ‘We missen veel jongeren’

Interview
‘Je ziet het aan de vlekken op de tegelvloer, daar stonden vroeger ook stoelen.’ Voor coronatijd telde de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Zwolle-Zuid twee goedgevulde ochtenddiensten. Nu is dat beduidend minder. De koster, de scriba, de technicus én de thuiskijker delen hun ervaring.
Jacolien Viveen
zaterdag 11 maart 2023 om 01:54 aangepast 07:50
Van links naar rechts, boven naar beneden: Anita Wijma, Jurjen Kuurstra, scriba Anki van Bruggen en koster Maaike de Vries. Ze delen hun ervaringen binnen de Koningskerk in Zwolle.
Van links naar rechts, boven naar beneden: Anita Wijma, Jurjen Kuurstra, scriba Anki van Bruggen en koster Maaike de Vries. Ze delen hun ervaringen binnen de Koningskerk in Zwolle. beeld Dick Vos
Niet te missen

Zwolle

‘Levendig, met veel activiteiten’, zo omschrijven kerkgangers hun gemeente. Niettemin laat de coronatijd gaten na in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt van Zwolle-Zuid. De kerkganger komt de Koningskerk binnen via een ruime hal, met een ovale leestafel en diverse zitjes. Daarna volgt de hoge witte kerkzaal. Achterin een houten orgel met enorme pijpen, voor de middagdienst. Voorin een flexibel podium met nieuw katheder gemaakt uit het hout van de oude, massieve preekstoel. Daarnaast de opstelling voor de vaste bands, waaronder de jeugdband. De jeugd die tegelijk ook mist, net als de jonge gezinnen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'

Afbeelding

Deze kerk kromp fysiek fors, maar explodeerde online: 'We missen veel jongeren'

‘Je ziet het aan de vlekken op de tegelvloer, daar stonden vroeger ook stoelen.’ Voor coronatijd telde de GKv in Zwolle-Zuid twee goedgevulde ochtenddiensten. Nu is dat beduidend minder. Vier leden delen hun ervaring.

Afbeelding

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Gereformeerde Gemeenten: 'Overal zijn Gods kinderen'

Twee jonge vrouwen lopen een barista-café in Gouda binnen. Tussen het hippe publiek dat nipt aan een gemberthee of latte met de laptop op tafel, praten ze over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Afbeelding

Verontruste vrijgemaakten op bezinningstour: 'Laat je niet wijsmaken dat je een scheurmaker bent'

Is de Bijbel nog wel veilig in mijn kerk? Krijgen gemeenten te veel vrijheden? Met die vragen zoeken bezorgde vrijgemaakten elkaar op. De tijd dringt, want de fusie met de Nederlands-gereformeerden nadert.

Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Dominee Cees Huisman komt uit de 'GerGeminNed' maar werd diep geraakt door een 18e-eeuwse liberale collega

Hij is de vader van Josje (K3) en schreef een boek over een 18e-eeuwse collega. Emeritus-predikant Cees Huisman werd hervormd en schrijft volop. Een verhaal over uitersten en de invloed van vaders op hun kinderen.