Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Gereformeerde Gemeenten: ‘Overal zijn Gods kinderen’

Interview
Twee jonge vrouwen lopen het barista-café in Gouda binnen. Tussen het hippe publiek dat nipt aan een gemberthee of latte met de laptop op tafel, praten ze over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.
Jacolien Viveen
donderdag 2 maart 2023 om 06:35 aangepast 07:52
Jenneke Oudijn (links) en Lisanne Verloop: ‘Je identiteit ligt niet in je kerkverband maar in Christus’
Jenneke Oudijn (links) en Lisanne Verloop: ‘Je identiteit ligt niet in je kerkverband maar in Christus’ beeld Bas Czerwinski
Niet te missen Student Student: interviews

‘Ik kom uit een typisch refo-gezin’, lacht Jenneke Oudijn (21). ‘Een lekker meidengezin, met zes meiden en twee jongens.’ Ze woont nu op kamers in Nijmegen, waar ze de universitaire master Biomedische wetenschappen volgt; ze doet onderzoek naar alzheimer. Daarbij is ze actief lid van de christelijke studentenvereniging CSFR. In het weekend gaat ze naar haar geboortedorp Stolwijk, onder de rook van Gouda.

Naast Jenneke is Lisanne Verloop (27) aangeschoven. De bedachtzaam pratende basisschooldocent woont met haar man in Dordrecht. Ze is opgegroeid in een ‘warm, fijn en hecht gezin van zes - een zegen’. Jenneke en Lisanne hebben, behalve dat ze in een groot gezin geboren zijn, nog een overeenkomst: ze zijn allebei belijdend lid van de Gerefo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Pastor Jolanda Aantjes bidt al een jaar voor nieuwe gemeenteleden: 'Tot de Heer weerkeert'

Tien jaar al geen dopelingen of belijdeniscatechisanten in Hall, realiseerde pastor Jolanda Aantjes zich vorig Pinksteren. Ze besloot te bidden, een jaar lang. ‘Elke dag om één uur gaat de wekker’. Hoe is het nu in Hall?

Afbeelding

Jojanneke verloor als tiener beide ouders: 'Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn'

Toen ze veertien was, overleden haar ouders vlak na elkaar. ‘Mijn zus en ik konden met Kerst nooit ergens heen.’ Afgelopen voorjaar verloor ze haar halfzus. ‘Wat je dan niet moet vragen: had je een goede band met haar?’

Afbeelding

Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: 'Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten'

Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.

Afbeelding

Belijdenis doen - dat zou sneller, laagdrempeliger en geestelijk minder gewichtig moeten worden

Belijdenis doen, waarom zou je? Kerken willen missionair zijn, maar de openbare belijdenis van het geloof leidt een treurig bestaan. Is dat geen gemiste kans? En waarom kun je niet vaker dan één keer belijdenis doen?

Afbeelding

De kerkbreuk van 1967 raakte alle leerlingen van deze schoolklas. Dit zijn hun verhalen

Joke moest haar verkering uitmaken, Nannie nam met pijn in het hart afscheid van haar school en Ina vierde verjaardagen in een ruzieachtige sfeer. Wat deden de kerkelijke sores met de gereformeerde hbs-klas A4 in Rotterdam?