Kerk van Rick Warren verstoten vanwege vrouwelijke voorganger. ‘Dit was geen lichtzinnig besluit’

Nieuws
De bekende Amerikaanse megakerk Saddleback Church, is verstoten door het kerkgenootschap waartoe ze behoort: de Zuidelijke Baptisten. Reden: de kerk heeft een vrouwelijke voorganger.
Eline Kuijper
woensdag 22 februari 2023 om 15:36
Stacie Wood preekt bij Saddleback Church. Die kerk wordt nu verstoten door de Zuidelijke Baptisten, omdat zij als vrouw voorganger is.
Stacie Wood preekt bij Saddleback Church. Die kerk wordt nu verstoten door de Zuidelijke Baptisten, omdat zij als vrouw voorganger is. beeld YouTube

California

Nadat Rick Warren, oprichter van de Saddleback Church bijna een jaar geleden met pensioen ging, volgde een echtpaar hem op: Andy en Stacie Wood. Andy leidt de kerk en Stacie is ‘onderwijzend predikant’. Daarmee overtreedt de kerk artikel zes van de geloofsverklaring van de Zuidelijke Baptisten. Dat stelt namelijk dat ‘hoewel mannen en vrouwen gaven hebben om de kerk te dienen, het ambt van predikant tot mannen beperkt is, zoals de Schrift voorschrijft.’ 

De kerk stelde twee jaar geleden al drie vrouwelijke ‘pastors’ aan, waarna de Saddleback Church al onder een vergrootglas kwam te liggen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze Arubaanse vrouwen vertaalden de Bijbel in het Papiamento, honderd jaar later krijgen ze een gezicht

Het is 1912 op Aruba. Dominee Gerrit Eijbers is predikant van de protestantse gemeente. Hij verzamelt zeven vrouwen om hem te helpen een eerste volledige versie van het Nieuwe Testament te vertalen in het Papiamento.

Afbeelding

Het duurt even, maar dan heb je ook wat: zeven stemronden had de lutherse synode in Beieren nodig om een bisschop te kiezen

De Evangelisch-Lutherse Kerk in Beieren krijgt toch niet voor het eerst een vrouw als bisschop. Er waren zeven stemronden voor nodig, maar uiteindelijk legde Nina Lubomierski (47) het af tegen kerkbestuurder Christian Kopp (58).

Afbeelding

Dominee Bertien van Ginhoven is lesbisch en leeft celibatair: 'Ik wil me aan Jezus toewijden'

Dominee Bertien van Ginhoven was als student onderdeel van een Utrechtse vrouwenbeweging die als motto had: alle vrouwen zijn lesbisch, behalve zij die het nog niet weten. Toen kwam ze tot geloof en veranderde alles.

Afbeelding

Kerkrecht als EHBO-doos: 'Door het kerkrecht te kennen, kun je ruzies voorkomen'

Kerkrecht? Het kan veel mensen in de kerk gestolen worden, ziet Leon van den Broeke. Als nieuwe voltijds hoogleraar kerkrecht aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht heeft hij nog een wereld te winnen.

Afbeelding

Deze Gereformeerde Gemeenten-dominee dacht aan emeritaat maar gaat nu preken in 95 jaar vacante kerk

Dominee Sonnevelt (69) van de Gereformeerde Gemeenten in Alblasserdam had voorzichtige pensioenplannen. Maar net voor het weekend nam hij een beroep naar Poederoijen aan. ‘Ik heb een goede Meester, ik heb een nieuwe opdracht’.

Afbeelding

De Emmaüskerk staat midden in een volksbuurt: 'Mensen voelen zich door de autoriteiten niet gehoord'

De Emmaüskerk staat midden in het Soesterkwartier, een Amersfoortse volksbuurt. Mensen komen graag naar buiten voor een ‘bakkie’, als de wijkbakfiets er rondrijdt. De kerk wil tot zegen zijn voor de buurt.