Verontruste vrijgemaakten op bezinningstour: ‘Laat je niet wijsmaken dat je een scheurmaker bent’

Reportage
Kan ik straks nog bij mijn kerk horen? Is de Bijbel er wel veilig? Krijgen plaatselijk gemeenten te veel vrijheden? Met die vragen zoeken bezorgde vrijgemaakten elkaar op. De tijd dringt, want de fusie met de Nederlands-gereformeerden komt steeds dichterbij. ‘Geef sturing, zeg waar het op staat.’
Hilbert Meijer
donderdag 9 februari 2023 om 11:50 aangepast 10 februari 2023 11:24
Apeldoorn, dinsdagavond. Mensen bespreken hun zorgen over de koers van de Geformeerde Kerken vrijgemaakt.
Apeldoorn, dinsdagavond. Mensen bespreken hun zorgen over de koers van de Geformeerde Kerken vrijgemaakt. beeld Carel Schutte
Niet te missen

Er moeten stoelen bij, in de Eben Haëzerkerk in Apeldoorn. Het is dinsdagavond en vanuit de wijde omtrek zoeken kerkleden met zorgen over de ontwikkelingen in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt elkaar op. ‘De vraag waar heel veel mensen mee zitten is: wat moeten wij nu doen? Want het is zomaar 1 mei’, zegt een bezoeker terwijl hij zijn jas aan de kapstok hangt. 

Op die datum vindt de hereniging plaats van vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden, een proces dat door een deel van de kerkleden met zorg wordt gevolgd: is de Bijbel nog wel veilig in de herenigde kerk? Krijgen plaatselijke gemeenten niet veel te veel vrijheden? Kan en wil ik nog wel bij dat kerkverband horen? 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dominee Bertien van Ginhoven is lesbisch en leeft celibatair: 'Ik wil me aan Jezus toewijden'

Dominee Bertien van Ginhoven was als student onderdeel van een Utrechtse vrouwenbeweging die als motto had: alle vrouwen zijn lesbisch, behalve zij die het nog niet weten. Toen kwam ze tot geloof en veranderde alles.

Afbeelding

Kerkrecht als EHBO-doos: 'Door het kerkrecht te kennen, kun je ruzies voorkomen'

Kerkrecht? Het kan veel mensen in de kerk gestolen worden, ziet Leon van den Broeke. Als nieuwe voltijds hoogleraar kerkrecht aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht heeft hij nog een wereld te winnen.

Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'

Afbeelding

Deze kerk kromp fysiek fors, maar explodeerde online: 'We missen veel jongeren'

‘Je ziet het aan de vlekken op de tegelvloer, daar stonden vroeger ook stoelen.’ Voor coronatijd telde de GKv in Zwolle-Zuid twee goedgevulde ochtenddiensten. Nu is dat beduidend minder. Vier leden delen hun ervaring.

Afbeelding

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Gereformeerde Gemeenten: 'Overal zijn Gods kinderen'

Twee jonge vrouwen lopen een barista-café in Gouda binnen. Tussen het hippe publiek dat nipt aan een gemberthee of latte met de laptop op tafel, praten ze over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Afbeelding

Verontruste vrijgemaakten op bezinningstour: 'Laat je niet wijsmaken dat je een scheurmaker bent'

Is de Bijbel nog wel veilig in mijn kerk? Krijgen gemeenten te veel vrijheden? Met die vragen zoeken bezorgde vrijgemaakten elkaar op. De tijd dringt, want de fusie met de Nederlands-gereformeerden nadert.