Verontruste vrijgemaakten op bezinningstour: ‘Laat je niet wijsmaken dat je een scheurmaker bent’

Reportage
Kan ik straks nog bij mijn kerk horen? Is de Bijbel er wel veilig? Krijgen plaatselijk gemeenten te veel vrijheden? Met die vragen zoeken bezorgde vrijgemaakten elkaar op. De tijd dringt, want de fusie met de Nederlands-gereformeerden komt steeds dichterbij. ‘Geef sturing, zeg waar het op staat.’
Hilbert Meijer
donderdag 9 februari 2023 om 11:50 aangepast 11:24
Apeldoorn, dinsdagavond. Mensen bespreken hun zorgen over de koers van de Geformeerde Kerken vrijgemaakt.
Apeldoorn, dinsdagavond. Mensen bespreken hun zorgen over de koers van de Geformeerde Kerken vrijgemaakt. beeld Carel Schutte
Niet te missen

Er moeten stoelen bij, in de Eben Haëzerkerk in Apeldoorn. Het is dinsdagavond en vanuit de wijde omtrek zoeken kerkleden met zorgen over de ontwikkelingen in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt elkaar op. ‘De vraag waar heel veel mensen mee zitten is: wat moeten wij nu doen? Want het is zomaar 1 mei’, zegt een bezoeker terwijl hij zijn jas aan de kapstok hangt. 

Op die datum vindt de hereniging plaats van vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden, een proces dat door een deel van de kerkleden met zorg wordt gevolgd: is de Bijbel nog wel veilig in de herenigde kerk? Krijgen plaatselijke gemeenten niet veel te veel vrijheden? Kan en wil ik nog wel bij dat kerkverband horen? 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Uit dit kleine dorp komen veel dominees. De rol van een biddende vrouw en een bloeiende jeugdvereniging

Kan uit Zegveld iets goeds komen? Nou en of. Uit de Hervormde Gemeente in het dorp onder de rook van Woerden zijn relatief veel predikanten afkomstig. Wat is het geheim?

Afbeelding

Pastor Jolanda Aantjes bidt al een jaar voor nieuwe gemeenteleden: 'Tot de Heer weerkeert'

Tien jaar al geen dopelingen of belijdeniscatechisanten in Hall, realiseerde pastor Jolanda Aantjes zich vorig Pinksteren. Ze besloot te bidden, een jaar lang. ‘Elke dag om één uur gaat de wekker’. Hoe is het nu in Hall?

Afbeelding

Jojanneke verloor als tiener beide ouders: 'Je rouwt ook om een leven zoals het had kunnen zijn'

Toen ze veertien was, overleden haar ouders vlak na elkaar. ‘Mijn zus en ik konden met Kerst nooit ergens heen.’ Afgelopen voorjaar verloor ze haar halfzus. ‘Wat je dan niet moet vragen: had je een goede band met haar?’

Afbeelding

Deze huisarts onderzocht elf opmerkelijke genezingen na gebed: 'Dit gebeurt ook buiten genezingsdiensten'

Genezing na gebed is volgens huisarts Dick Kruijthoff ‘een totaalervaring’. ‘Mensen zeggen: ik ben genezen, naar geest, ziel en lichaam.’ Toch is gebed volgens hem geen medicijn.

Afbeelding

Belijdenis doen - dat zou sneller, laagdrempeliger en geestelijk minder gewichtig moeten worden

Belijdenis doen, waarom zou je? Kerken willen missionair zijn, maar de openbare belijdenis van het geloof leidt een treurig bestaan. Is dat geen gemiste kans? En waarom kun je niet vaker dan één keer belijdenis doen?

Afbeelding

De kerkbreuk van 1967 raakte alle leerlingen van deze schoolklas. Dit zijn hun verhalen

Joke moest haar verkering uitmaken, Nannie nam met pijn in het hart afscheid van haar school en Ina vierde verjaardagen in een ruzieachtige sfeer. Wat deden de kerkelijke sores met de gereformeerde hbs-klas A4 in Rotterdam?