Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: ‘Het is niet altijd veilig in de kerk’

Achtergrond
Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. ‘Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.’ Om die reden profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu met webinars en een website.
Jacolien Viveen
donderdag 2 februari 2023 om 09:00 aangepast 3 februari 2023 14:18
'Ik zou geen aangifte doen, dan weet iedereen het.'
'Ik zou geen aangifte doen, dan weet iedereen het.' beeld istock
Niet te missen

‘Met dit webinar zet u een eerste stap naar het voorkomen van seksueel misbruik.’ Aan het woord is Maria Vermeulen (52), coördinator van het Meldpunt Seksueel Misbruik Reformatorische Kerken. Locatie is een witte ruimte met een lamp, een plant en scherm. 

De nadruk ligt op de boodschap: voorkom misbruik in de kerk. Vermeulen legt aan de hand van een heldere powerpoint uit wat misbruik doet met een slachtoffer, de dader en de kerkelijke gemeente eromheen. Via YouTube kijken 150 mensen mee met het webinar. Het zijn veelal kerkelijk werkers en ambtsdragers, maar de coördinator weet dat er ook slachtoffers meekijken. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'

Afbeelding

Deze kerk kromp fysiek fors, maar explodeerde online: 'We missen veel jongeren'

‘Je ziet het aan de vlekken op de tegelvloer, daar stonden vroeger ook stoelen.’ Voor coronatijd telde de GKv in Zwolle-Zuid twee goedgevulde ochtenddiensten. Nu is dat beduidend minder. Vier leden delen hun ervaring.

Afbeelding

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Gereformeerde Gemeenten: 'Overal zijn Gods kinderen'

Twee jonge vrouwen lopen een barista-café in Gouda binnen. Tussen het hippe publiek dat nipt aan een gemberthee of latte met de laptop op tafel, praten ze over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Afbeelding

Verontruste vrijgemaakten op bezinningstour: 'Laat je niet wijsmaken dat je een scheurmaker bent'

Is de Bijbel nog wel veilig in mijn kerk? Krijgen gemeenten te veel vrijheden? Met die vragen zoeken bezorgde vrijgemaakten elkaar op. De tijd dringt, want de fusie met de Nederlands-gereformeerden nadert.

Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Dominee Cees Huisman komt uit de 'GerGeminNed' maar werd diep geraakt door een 18e-eeuwse liberale collega

Hij is de vader van Josje (K3) en schreef een boek over een 18e-eeuwse collega. Emeritus-predikant Cees Huisman werd hervormd en schrijft volop. Een verhaal over uitersten en de invloed van vaders op hun kinderen.