Kerkelijke breuk Urk-Zwolle: zijn de christelijk-gereformeerden uitgepraat?

Analyse
Een traditionele Christelijke Gereformeerde Kerk op Urk heeft de banden verbroken met de ruimdenkende zustergemeente in Zwolle. Vermoeidheid na eindeloze kerkelijke discussies resulteert in een lokale breuk.
Hilbert Meijer
dinsdag 31 januari 2023 om 17:36 aangepast 20:07
De Christelijke Gereformeerde Kerk Eben-Haëzer op Urk. Christelijk-gereformeerde predikanten uit Zwolle zijn hier niet meer welkom.
De Christelijke Gereformeerde Kerk Eben-Haëzer op Urk. Christelijk-gereformeerde predikanten uit Zwolle zijn hier niet meer welkom. beeld Dick Vos

Urk-Zwolle

De christelijk-gereformeerde Eben-Haëzergemeente op Urk is een traditionele gemeente waar psalmen op hele noten worden gezongen en de dominee in zwart pak op de kansel staat. Onherkenbaar anders zijn de kerkdiensten in de zustergemeente in Zwolle, met Opwekkingsliederen, een band en dominee zonder ambtsgewaad. Belangrijker dan de uiterlijke kenmerken is het verschil in visie op de betekenis van de Bijbel voor vandaag de dag. Zo ziet men op Urk, anders dan in Zwolle, op grond van de Bijbel geen ruimte voor vrouwelijke ambtsdragers en homoseksuele relaties. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Emmaüskerk staat midden in een volksbuurt: 'Mensen voelen zich door de autoriteiten niet gehoord'

De Emmaüskerk staat midden in het Soesterkwartier, een Amersfoortse volksbuurt. Mensen komen graag naar buiten voor een ‘bakkie’, als de wijkbakfiets er rondrijdt. De kerk wil tot zegen zijn voor de buurt.

Afbeelding

Deze man kerkt in de natuur: 'In gemaaid gras leeft niks, dat vind ik zo'n ontkenning van God'

Klaas-Hemke is weduwnaar van christelijk duurzaamheidsboegbeeld Martine Vonk. ‘Dan zei ze: ‘Verkondig ik overal dit en heb ik een man die maar autokilometers maakt en lappen vlees eet.’ Dat veranderde hem.

Afbeelding

Hoe dacht Paulus écht over slavernij? 'Wij hebben onze blinde vlekken in het bijbellezen'

Hoe kon het dat Nederlandse protestanten zonder schuldgevoel slaven konden houden? Had de bijbeluitleg van een reformator als Calvijn daarmee te maken? Volgens Kyle Dieleman is dat heel goed mogelijk.

Afbeelding

Henk de Jong (91) overleden: Tegendraadse theoloog die heilige huisjes omver wierp

De bekende Nederlands-gereformeerde dominee Henk de Jong is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was een eigenzinnige theoloog, die de Bijbel ‘zorgvuldig, eerbiedig en geduldig’ bestudeerde.

Afbeelding

Herenigde kerk krijgt ichthusvis als logo. 'Beeldmerk verwijst naar Jezus als fundament'

Een staand ichthus-symbool vormt het nieuwe logo van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Het nieuwe kerkverband krijgt als motto ‘Hoopvol onderweg in Gods wereld’.

Afbeelding

Kees hoort de hele dag psalmen in zijn hoofd: 'Moet ik dan altijd met geloof bezig zijn?'

Kees van Baardewijk heeft last van muzikale hallucinaties. Er galmen psalmen en geestelijke liederen door zijn hoofd, de ganse dag. ‘Het is soms om wanhopig van te worden.'