Kerkelijke breuk Urk-Zwolle: zijn de christelijk-gereformeerden uitgepraat?

Analyse
Een traditionele Christelijke Gereformeerde Kerk op Urk heeft de banden verbroken met de ruimdenkende zustergemeente in Zwolle. Vermoeidheid na eindeloze kerkelijke discussies resulteert in een lokale breuk.
Hilbert Meijer
dinsdag 31 januari 2023 om 17:36 aangepast 20:07
De Christelijke Gereformeerde Kerk Eben-Haëzer op Urk. Christelijk-gereformeerde predikanten uit Zwolle zijn hier niet meer welkom.
De Christelijke Gereformeerde Kerk Eben-Haëzer op Urk. Christelijk-gereformeerde predikanten uit Zwolle zijn hier niet meer welkom. beeld Dick Vos

Urk-Zwolle

De christelijk-gereformeerde Eben-Haëzergemeente op Urk is een traditionele gemeente waar psalmen op hele noten worden gezongen en de dominee in zwart pak op de kansel staat. Onherkenbaar anders zijn de kerkdiensten in de zustergemeente in Zwolle, met Opwekkingsliederen, een band en dominee zonder ambtsgewaad. Belangrijker dan de uiterlijke kenmerken is het verschil in visie op de betekenis van de Bijbel voor vandaag de dag. Zo ziet men op Urk, anders dan in Zwolle, op grond van de Bijbel geen ruimte voor vrouwelijke ambtsdragers en homoseksuele relaties. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Abraham Kuyper wilde tot actie overgaan, maar de tijd bleek er nog niet rijp voor. Toen nam hij een besluit

Abraham Kuyper was een principieel man. Toen hij zijn principes in de praktijk ging brengen, werd er geschokt gereageerd. Een geestverwant verweet hem diefstal.

Afbeelding

Dit gezin kerkt in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: 'Nee, we dragen geen zwarte kousen'

Het gezin van Marco en Bastine Hoogland uit Papendrecht vertelt over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland waar ze zich alle acht thuis voelen. Ze ontkrachten graag stereotiepe beelden die leven over hun geliefde kerk.

Afbeelding

De Lutherse Kerk in Paramaribo wil vernieuwing en groei: 'Er zijn hier te veel lege plaatsen'

De Lutherse Kerk van Paramaribo was ooit de 'kleurlingenkerk' en 'armeluiskerk'. De monumentale Maarten Lutherkerk getuigt van meer rijkdom. Door de coronacrisis is het aantal kerkgangers wel sterk afgenomen.

Afbeelding

Theoloog Sake Stoppels is een sceptische gelovige: 'De kerk is een zootje; ik hoor bij dat zootje'

Een gesprek met Sake Stoppels, gemeenteopbouw-specialist, bij zijn emeritaat. 'Bij mij is het glas altijd halfleeg. Als sceptische gelovige herken ik me in de dichtregel: 'Nooit heb ik niets met U'.'

Afbeelding

Deze oudere dame uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland weet nog hoe de kerk in 1953 scheurde

Bij de trouwdienst van haar zus begin juni 1953, rustig geleid door doctor Steenblok, heeft niemand wat door. Maar een week later barst de bom: de Gereformeerde Gemeenten splitsen. Een ooggetuige vertelt.

Afbeelding

Hersteld Hervormde Kerk groeit met bijna vierhonderd leden. 'Een broos en kwetsbaar bezit'

In een tijd dat veel kerken krimpen, meldt de Hersteld Hervormde Kerk in haar jaarrapportage over 2022 een lichte groei van bijna vierhonderd leden. ‘Van Gereformeerde Gemeenten tot vrijgemaakt, mensen komen overal vandaan.’