Peter werkt op Aruba als pastor voor ‘mensen in de shit‘: ‘Ik ga graag de straat op’

Reportage
Peter Hazenoot werkt als zelfbenoemd evangelist op Aruba. Hij deelt eten uit aan daklozen, helpt verslaafden met afkicken en bidt met prostituees. ‘Ik ga graag de straat op om barmhartigheid te betonen aan mensen die in de shit zitten.
Maarten Boersema
zaterdag 28 januari 2023 om 01:37 aangepast 17:33
Een man op straat aan de crack.
Een man op straat aan de crack. beeld Maarten Boersema

Oranjestad

Je kunt het Renaissance-hotel in het centrum van Oranjestad nog net zien liggen. Regeringsleiders, koningen en bekendheden logeren er graag. ‘Het zou mij niets verbazen als koning Willem-Alexander er binnenkort ook logeert, wanneer hij met zijn vrouw en dochter Aruba aandoet.’ Peter Hazenoot wees een paar minuten geleden zelfs de kamer aan waar de koning in het verleden geregeld verbleef.

Nu loopt hij door een groezelig straatje op een paar honderd meter daar vandaan. Het verschil is als dag en nacht. Om de hoek liggen de cruiseschepen met bijbehorende paraderende passagiers over de boulevard, hier liggen de gebruikte spuiten met vieze matrassen en ruikt het naar urine.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze Arubaanse vrouwen vertaalden de Bijbel in het Papiamento, honderd jaar later krijgen ze een gezicht

Het is 1912 op Aruba. Dominee Gerrit Eijbers is predikant van de protestantse gemeente. Hij verzamelt zeven vrouwen om hem te helpen een eerste volledige versie van het Nieuwe Testament te vertalen in het Papiamento.

Afbeelding

Zeven stemronden had de lutherse synode in Beieren nodig om een bisschop te kiezen

De Evangelisch-Lutherse Kerk in Beieren krijgt toch niet voor het eerst een vrouw als bisschop. Er waren zeven stemronden voor nodig, maar uiteindelijk legde Nina Lubomierski het af tegen kerkbestuurder Christian Kopp.

Afbeelding

Dominee Bertien van Ginhoven is lesbisch en leeft celibatair: 'Ik wil me aan Jezus toewijden'

Dominee Bertien van Ginhoven was als student onderdeel van een Utrechtse vrouwenbeweging die als motto had: alle vrouwen zijn lesbisch, behalve zij die het nog niet weten. Toen kwam ze tot geloof en veranderde alles.

Afbeelding

Kerkrecht als EHBO-doos: 'Door het kerkrecht te kennen, kun je ruzies voorkomen'

Kerkrecht? Het kan veel mensen in de kerk gestolen worden, ziet Leon van den Broeke. Als nieuwe voltijds hoogleraar kerkrecht aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht heeft hij nog een wereld te winnen.

Afbeelding

Deze Gereformeerde Gemeenten-dominee dacht aan emeritaat maar gaat nu preken in 95 jaar vacante kerk

Dominee Sonnevelt (69) van de Gereformeerde Gemeenten in Alblasserdam had voorzichtige pensioenplannen. Maar net voor het weekend nam hij een beroep naar Poederoijen aan. ‘Ik heb een goede Meester, ik heb een nieuwe opdracht’.

Afbeelding

De Emmaüskerk staat midden in een volksbuurt: 'Mensen voelen zich door de autoriteiten niet gehoord'

De Emmaüskerk staat midden in het Soesterkwartier, een Amersfoortse volksbuurt. Mensen komen graag naar buiten voor een ‘bakkie’, als de wijkbakfiets er rondrijdt. De kerk wil tot zegen zijn voor de buurt.