Oudtestamenticus Eric Peels: ‘We zijn soms zo snel klaar met de moeilijke teksten in de Bijbel’

Interview
Een Bijbel vol met fijne teksten waar we een goed gevoel bij hebben en helemaal onszelf kunnen zijn – oudtestamenticus Eric Peels moet er niet aan denken. ‘Geef mij maar de Bijbel zoals die is: het levensechte Woord van God midden in de soms rauwe realiteit van ons bestaan.’
Hilbert Meijer
vrijdag 27 januari 2023 om 14:30 aangepast 22:01
Als theologiestudent raakte Eric Peels in de ban van het eerste deel van de Bijbel.
Als theologiestudent raakte Eric Peels in de ban van het eerste deel van de Bijbel. beeld Carel Schutte

Apeldoorn

Er staan genoeg teksten in het Oude Testament die Eric Peels lastig vindt, ook na een leven als hoogleraar Oude Testament. Neem het bevel uit Deuteronomium 7 om de Kanaänieten uit te roeien. Of de verzen in Jesaja 63, waar staat dat de bloedspatten op Gods kleren zitten nadat Hij het volk Edom heeft vertrapt. Peels kan het rijtje voorbeelden moeiteloos uitbreiden; er zijn allerlei passages waarvan hij het niet erg had gevonden als die niet in de Bijbel hadden gestaan.

‘Maar dat uitroeiingsbevel van de Kanaänieten is natuurlijk wel een van de heftigste teksten. Er zijn bijbeluitleggers die de boodschap ervan hebben proberen af te zwakken, maar dat lukt ze niet best. Het is en blijft een struikeltekst van een diepe ernst,..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze Gereformeerde Gemeenten-dominee dacht aan emeritaat maar gaat nu preken in 95 jaar vacante kerk

Dominee Sonnevelt (69) van de Gereformeerde Gemeenten in Alblasserdam had voorzichtige pensioenplannen. Maar net voor het weekend nam hij een beroep naar Poederoijen aan. ‘Ik heb een goede Meester, ik heb een nieuwe opdracht’.

Afbeelding

De Emmaüskerk staat midden in een volksbuurt: 'Mensen voelen zich door de autoriteiten niet gehoord'

De Emmaüskerk staat midden in het Soesterkwartier, een Amersfoortse volksbuurt. Mensen komen graag naar buiten voor een ‘bakkie’, als de wijkbakfiets er rondrijdt. De kerk wil tot zegen zijn voor de buurt.

Afbeelding

Deze man kerkt in de natuur: 'In een gemaaid gazon leeft niks, dat vind ik zo'n ontkenning van God'

Klaas-Hemke is weduwnaar van christelijk duurzaamheidsboegbeeld Martine Vonk. ‘Dan zei ze: ‘Verkondig ik overal dit en heb ik een man die maar autokilometers maakt en lappen vlees eet.’ Dat veranderde hem.

Afbeelding

Hoe dacht Paulus écht over slavernij? 'Wij hebben onze blinde vlekken in het bijbellezen'

Hoe kon het dat Nederlandse protestanten zonder schuldgevoel slaven konden houden? Had de bijbeluitleg van een reformator als Calvijn daarmee te maken? Volgens Kyle Dieleman is dat heel goed mogelijk.

Afbeelding

Henk de Jong (91) overleden: Tegendraadse theoloog die heilige huisjes omver wierp

De bekende Nederlands-gereformeerde dominee Henk de Jong is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was een eigenzinnige theoloog, die de Bijbel ‘zorgvuldig, eerbiedig en geduldig’ bestudeerde.

Afbeelding

Herenigde kerk krijgt ichthusvis als logo. 'Beeldmerk verwijst naar Jezus als fundament'

Een staand ichthus-symbool vormt het nieuwe logo van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken. Het nieuwe kerkverband krijgt als motto ‘Hoopvol onderweg in Gods wereld’.