Taart na de kerkdienst in eigen taal. Het duurzaam geloof van Hongaarse christenen in Nederland

Reportage
De preek heet Igehirdetés en het gebed Imádság. Ze komen overal vandaan, die dertig Hongaren in een luthers kerkgebouw. Uit Transsylvanië, uit Almere, van Urk. Maar vandaag geloven ze in Zwolle.
Herman Veenhof
vrijdag 20 januari 2023 om 05:00 aangepast 15:13
Na de dienst is er koffie, thee, sap en ... meer dan alleen een koekje.
Na de dienst is er koffie, thee, sap en ... meer dan alleen een koekje. beeld Dick Vos
Geloven in

Een klein meisje kan zich niet bedwingen en loopt tijdens de dienst naar het kerststalletje, dat nog steeds in de kerk staat. Ze pakt het Jezuspoppetje uit de armen van Maria en wiegt het heen en weer. Ook de dieren hebben haar belangstelling; Jozef blijft onaangeroerd. Af en toe haalt haar moeder haar weg, maar een minuut later wipt ze weer van de bank.

Je zou bijna vergeten dat vijf meter verderop een preek wordt gehouden, door een jonge dominee. Csongor Attila Kelemen (35) staat normaliter ‘op Urk’. Hij is getrouwd met Alie van den Berg. ‘Ik ben gereformeerd predikant in een Nederlandse gemeente, maar ook daar draag ik mijn Hongaarse toga. Ik hoef mijn roots nergens te verloochenen’, zegt hij.

‘papa’De preek gaat over Lucas 2 en Hebreeën 1..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Amsterdamse Noorderkerk die dicht moest, is nu 400 jaar oud. 'Het is een wonder dat we hier nog zijn'

De Noorderkerk in Amsterdam werd in de jaren tachtig - mede dankzij predikant Nico ter Linden - tóch niet gesloten. Wat voor gemeente is het nu? 'In de Noorder staan we op de schouders van vier eeuwen gelovigen.’

Afbeelding

Taart na de kerkdienst in eigen taal. Het duurzaam geloof van Hongaarse christenen in Nederland

De preek heet 'Igehirdetés' en het gebed 'Imádság'. Ze komen overal vandaan, die dertig Hongaren in een luthers kerkgebouw. Uit Transsylvanië, uit Almere, van Urk. Maar vandaag geloven ze in Zwolle.

Afbeelding

Diensten in een kostenverslindende, eeuwenoude kerk? Het kan, bewijst de Protestantse Gemeente Steenwijk

De Grote Kerk in Steenwijk blijft gewoon open voor de eredienst. Veel andere kerken zien een dienst in een oude kerk niet meer zitten. De Protestantse Gemeente in Steenwijk laat zien dat het anders kan.

Afbeelding

Gods huiskamer in Huizen: 'Bezoekers mogen een stoel meenemen na de kerkdienst, als ze die thuis nodig hebben'

Elke woensdag is de voormalige Vituskerk in Huizen de hele dag open. Het is tegenwoordig de huiskamer van De Brug, een pioniersplek van de Protestantse Kerk. ‘We doen ons best om meer contact met de buurt te krijgen.’

Afbeelding

Zingend op de vlucht: ‘Toen we het lied repeteerden, kreeg ik het te kwaad’

Een Oekraïens gezin dat net is aangekomen. Een groep Syrische vluchtelingen die weer naar een volgende opvang moet. De GO Church in Middelharnis is een smeltkroes van culturen. En van kerkelijke gezindten.

Afbeelding

Wout verzamelt afgedankte Christusbeelden, verzorgt ze en legt ze in een rustbed

‘Windkracht 3pt0’ is een pioniersplek van de Protestantse Kerk in Noordwijk, aan de kust. De ergste corona is voorbij - er zijn weer mensen welkom. De tafel is bezaaid met kunstwerken van Wout Herfkens.