Kerk Oostkapelle maakt plaats voor woningen: ‘Sommigen hebben deze kerk nog helpen bouwen’

Nieuws
In het Zeeuwse Oostkapelle laat de krimpende protestantse gemeente een kerkgebouw slopen voor woiningbouw, zodat het dorp kan groeien.
Wim Eikelboom
maandag 23 januari 2023 om 15:12 aangepast 17:05
Zionskerk in Oostkapelle, gebouwd in de jaren tachtig, gaat tegen de vlakte.
Zionskerk in Oostkapelle, gebouwd in de jaren tachtig, gaat tegen de vlakte. beeld nd

Oostkapelle

De Zionskerk eigendom van de Protestantse Gemeente Oostkapelle - staat sinds 1984 aan de rand van het dorp en wordt dit jaar afgebroken. 

Op de plek komen eengezinswoningen en mogelijk een huisartsenpraktijk‘Met Pinksteren is hier onze laatste kerkdienst. Dat roept veel emoties op bij gemeenteleden, want sommigen hebben deze kerk nog helpen bouwen’, zegt Adri Jobse, voorzitter van het college van kerkrentmeesters.

Op zondag doet de kerk nu bij toerbeurt dienst, afwisselend met de oude dorpskerk. Sinds de kerkfusie tussen de gereformeerde en hervormde kerk in Oostkapelle heeft de gemeente twee kerkgebouwen. Daarvan wordt er nu eentje afgestotenomdat de kerk de exploitatie steeds moeilijker kan opbrengen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meldpunt gaat strijd aan met misbruik in reformatorische kerken: 'Het is niet altijd veilig in de kerk'

Het zijn niet alleen vieze enge mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. 'Ook gewone mensen zoals jij en ik gaan over de schreef.' Daarom profileert het Meldpunt Misbruik Reformatorische Kerken zich nu.

Afbeelding

Koning Charles vraagt de aartsbisschop van Canterbury te bemiddelen in familievete. Zoiets is vaker gebeurd

Aartsbisschop Justin Welby gaat bemiddelen in de vete tussen de twee zonen van koning Charles III. Het is niet voor het eerst dat een kerkleider bij problemen aan het hof wordt geroepen.

Afbeelding

Kerkelijke breuk Urk-Zwolle: zijn de christelijk-gereformeerden uitgepraat?

Een traditionele Christelijke Gereformeerde Kerk op Urk heeft de banden verbroken met de ruimdenkende zustergemeente in Zwolle. Vermoeidheid na eindeloze kerkelijke discussies resulteert in een lokale breuk.

Afbeelding

Akkoord over kerkelijke rechtspraak in herenigde kerken. 'Mooi fundament voor de kerkelijke rechtspraak'

Bij conflicten in de kerk kunnen leden van de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken terecht bij een soort kerkelijke rechtbank. De regeling hiervoor werd zaterdag vastgesteld door de synode van de fusiekerk.

Afbeelding

Peter werkt op Aruba als pastor voor 'mensen in de shit': 'Ik ga graag de straat op'

Peter Hazenoot werkt als evangelist op Aruba. Hij deelt eten uit aan daklozen, helpt verslaafden met afkicken en bidt met prostituees. ‘Ik heb het idee dat kerken vaak nogal naar binnen gekeerd zijn.’

Afbeelding

Oudtestamenticus Eric Peels: 'We zijn soms zo snel klaar met de moeilijke teksten in de Bijbel'

Een Bijbel vol met fijne teksten waar we een goed gevoel bij hebben– oudtestamenticus Eric Peels moet er niet aan denken. 'Geef mij maar de Bijbel zoals die is: levensecht en in de soms rauwe realiteit van ons bestaan.'